Nieuws Familiebedrijf
Hoe het beroemde ijsrecept van Winzo al meer dan een eeuw van vader op zoon gaat
Al meer dan een eeuw wordt hét Winzo-ijsrecept van vader op zoon doorgegeven. Dat recept kreeg de overgrootvader van eigenaar Rick van der Windt in 1918 in handen via een vriend van zijn zoon. ,,Als die eens wist dat we dat recept na ruim honderd jaar nog gebruiken, had hij het vast niet weggegeven.’’

Rick van der Windt staat in zijn Vlaardingse ijssalon Winzo met een van zijn verkopers. Foto's: Frank de Roo
Rick van der Windt is inmiddels de vierde generatie die in de Vlaardingse ijssalon staat. Als kleine jongen helpt hij zijn vader al regelmatig bij het maken van de koude lekkernijen. Toch staat het dan niet vast dat hij de winkel op een dag overneemt. ,,Mijn ouders hebben me nooit gepusht. Ze hebben alleen gezegd dat ze het leuk zouden vinden, maar verder hebben ze me vrijgelaten”, vertelt hij tegen het AD.
Lees ook: Broodje Verhaal: storytelling met Cor Hospes en Niels Meijssen (Moonback)
Een tijd lang twijfelt hij daaraan. In zijn - zoals hij dat zelf noemt - ‘wilde jaren’ besluit hij juist iets heel anders te gaan doen. ,,Ik heb in een telefoonwinkel gewerkt, ben taxichauffeur geweest en draaide plaatjes als dj. Dat was het toch allemaal niet’’, vertelt hij. ,,Uiteindelijk werd ik ouder en wijzer en kwam ik toch terug in de ijssalon.’’
Het geheime recept zit in hoofd
Van zijn vader leert hij het Winzo-ijsrecept. Dat wordt al generaties lang doorgegeven. Het geheime receptenboekje van zijn vader heeft hij nog liggen, maar gebruikt hij niet meer. ,,Hij zit allemaal in mijn hoofd.’’ Wie denkt met het rode notitieboekje in handen het geheime recept te kunnen achterhalen, komt bedrogen uit. Lachend: ,,Het staat vol afkortingen. Ik weet wat er staat, maar voor anderen is het onleesbaar.’’ Al ruim honderd jaar wordt er nauwelijks aan de receptuur gesleuteld. ,,Er is natuurlijk weleens wat veranderd, maar de basis blijft altijd de basis.’’
Veel verdriet omdat zoon niet terugkwam van zee
Het recept heeft de familie Van der Windt niet zelf ontwikkeld. ,,Het is allemaal in 1918 begonnen’’, vertelt de huidige eigenaar. ,,Mijn overgrootvader zat in de visserij. Een van zijn zoons keerde nooit terug van zee. Daar had hij veel verdriet van. Hij was toen helemaal klaar met de scheepvaart.’’
De tekst gaat onder de foto verder
Datzelfde jaar krijgt een andere zoon via een vriend een recept voor vanille-ijs in handen. Hoe dat precies is gegaan, weet Van der Windt (45) niet. ,,Ze hebben het in een pakhuis in de Stationsstraat uitgeprobeerd. Daar stond mijn overgrootmoeder in een houten ton omringd met ijsblokken te roeren tot het ijs werd.’’ Dat was in 1919, de geboorte van der Windt en zonen, oftewel Winzo.
Iedere zoon van 12 kreeg een ijskar
Het bedrijf groeit snel. Iedere zoon die 12 wordt, krijgt een ijskar en moet werken. Na een paar jaar rijden er vier karren rond. Ook kruideniers verkopen ijs van Winzo. In 1923 koopt zijn overgrootvader een perceel aan het Van Schravendijkplein in Vlaardingen. Daar zit de ijssalon vandaag de dag nog steeds. De winkel is door de jaren heen flink veranderd, maar aan de receptuur komen de verschillende generaties nooit.
Of Van der Windt het geheime recept ooit aan zijn twee dochters doorgeeft, is nog maar de vraag. ,,Ze helpen me graag in de winkel en vooral in proeven zijn ze heel goed. Ik zou het leuk vinden als ze het overnemen, maar ik verplicht ze niks. Wie weet ben ik over een paar jaar wel heel iets anders aan het doen. Ik kan niet in de toekomst kijken.’’