Nieuws Familiebedrijf

Brouwbroers uit Losser brengen Weizen Dubbelbock op de markt

Vorig jaar vlak voor de zomer begonnen de twee met het brouwen van hun eigen weizenbiertje in hun eigen ketel. "We experimenteerden in het begin veel met verschillende biertjes en smaakjes. We lazen ons eerst in op het internet en troffen daar ontzettend veel recepten van verschillende biersoorten aan. Een aantal daarvan probeerden we zelf ook uit. We lieten deze probeersels ook proeven. Hieruit bleek dat vrijwel iedereen het meest te spreken was over ons weizenbiertje", weet Kjell. "Daarom besloten we om er serieus mee verder te gaan", zo staat in de Stentor.

LEON HOLWEG 16 oktober 2017

825532

"We kwamen op het idee onze weizen te laten testen door een panel en deden mee aan een zogenoemde 'blind taste'. Aan deze blind taste deden ook nog eens vier andere speciaalbieren mee." De uitkomst van deze blind taste was voor de broers zeer positief. "Vijf van de zes bierkenners die de blind taste deden, vonden die van ons het lekkerst. Omdat ons weizenbier zo in de smaak viel, was onze eerste insteek om dit biertje dan ook op de markt te gaan brengen. Echter: we werden al snel ingehaald door de tijd. De bladeren vielen al weer van de bomen en de herfst was aangebroken. En dit betekent natuurlijk dat de vele bockbiertjes er weer aankomen", vertelt Kars. "Niemand zit in de herfst nog te wachten op weizenbier. Daarom besloten Kjell en ik dan ook om over te stappen op het brouwen van niet zomaar bockbier maar de weizen dubbelbock."

Lees ook: Succesvolle Enschedese huurbrouwer wil eigen brouwerij

Samenwerking huurbrouwerij en lokale bakker

De vraag was echter zo groot dat de broers het niet meer met hun eigen ketel af konden. Dus besloten ze uit te wijken naar een huurbrouwerij. Kars: "Brouwerij Othmar uit Ootmarsum bood uitkomst. Hier hebben we de beschikking over twee ketels waarmee we de capaciteit hebben om maar liefst 2000 liter Hanneker weizen dubbelbock te brouwen. Een leuke bijkomstigheid bij het brouwen op zo'n grote schaal is dat het ook veel meer restproduct oplevert. Dit restproduct heet bierbostel, wat door melkveehouders veelal wordt gebruikt als veevoer." Kjell: "Maar je kunt er ook bierbostelbrood van maken, voor menselijke consumptie. Samen met bakkerij Alink uit Losser brengen we dit bierbostelbrood aan de man. Ook hebben we al plannen om dit bierbostelbrood te slijten aan restaurants.

Door de overstap naar Othmar kwam het duo ook lichtelijk in tijdnood. Kars: "Er moesten er nog zoveel dingen geregeld worden. Denk aan de etiketten op de flesjes, de flesjes zelf, een logo, glazen, bierviltjes, inschrijven bij de KvK, en ja want dat hadden we toen ook nog niet, een naam!"

Tandarts of bierbusiness?

Waar de broers sinds halverwege vorig jaar al bezig zijn met het brouwen van hun bier, kwamen ze pas aan het einde van het jaar met een naam: Hanneker. De naam kwam tot stand toen de broers hun bier lieten proeven bij de plaatselijke stamkroeg. "De kroegbaas had het telkens over 'het bier van Hanneker'. Dit omdat wij beiden aan de Hannekerveldweg in Losser wonen", vertelt Kars. "We vonden het wel lekker bekken dus hebben we besloten deze naam aan te nemen."

Hoe ze hun toekomst voor zich zien? Kjell: "Daar hebben we nog niet echt over nagedacht. Misschien bevalt deze bierbusiness ons wel zo goed dat we gedwongen worden een serieuze afweging te maken of we verder willen als tandprotheticus of tandtechnicus, of als bierbrouwers", grapt Kjell. De broers maken deel uit van het familiebedrijf Tandprothetische Praktijk Varwijk.

Duitse Reinheisgebot

Het bier van Hanneker voldoet aan de aloude Duitse regel van het Reinheitsgebot. Kars: "Hiermee gaan we eigenlijk terug naar de basis van het bierbrouwen zoals het ooit bedoeld is. Wij vinden dat er met alleen mout, gerst, water en hop genoeg smaakcombinaties mogelijk zijn."

Gisteren is de Hanneker weizen dubbelbock op de fles gegaan en morgen, tijdens het kapellenfestival Bokk'n en Bloaz'n, wordt het bier officieel gepresenteerd en voor het eerst geschonken in café Bij Guus. De presentatie van de Hanneker weizen dubbelbock wordt verzorgd door de voorzitter van de Bierconnaisseurs. Hierna zal het bier ook bij andere kroegen en slijterijen in onder andere Losser, de Lutte en Enschede aan de man worden gebracht.

Brouwerijen booming business

In heel Nederland is het aantal bierbrouwerijen de afgelopen tien jaar verviervoudigd. In 2007 bedroeg het aantal brouwerijen in ons land 90 en in 2017 staat de teller inmiddels al op 370. De bedrijven die er bij zijn gekomen, zijn voornamelijk eenmansbedrijven. De grootste groei had plaats in Amsterdam.

Overijssel laat ook een forse groei zien. De provincie telde op 1 april 2007 vijf brouwerijen en in 2017 zijn dat er al meer dan vijftien. In Noordoost-Twente zijn vooral de speciaalbieren erg in trek.

Vijf van de zes bierkenners vonden die van ons het lekkerst

Kars Varwijk