Nieuws Familiebedrijf

Door het 'familiegevoel' bestaat bouwbedrijf Van der Heijden al 125 jaar

Met de vierde genaratie aan het roer van familie- en bouwbedrijf Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling heeft de familie al veel specialisaties gehad, zo schrijft het Brabants Dagblad.

Roy van der Lee 26 juli 2017

Heijden Schaijk Arnoen Herbert

Hij verdiende de kost vooral met het maken van doodskisten en karrenwielen. Maar voor de verbouwing van de lagere school in Schaijk draaide Hannes van der Heijden zijn hand ook niet om. Met de opdracht verdiende hij in 1892 exact 497 gulden, ofwel 225 euro. Reden genoeg voor de timmerman om zijn eigen zaak op te zetten. Hét startschot voor een familiebedrijf dat tot op de dag van vandaag bestaat, al 125 jaar dus.

Zoon Toon nam het stokje in 1928 over en breidde de zaak uit tot een volwaardig bouwbedrijf. Onder zijn leiding stampte Van der Heijden vooral betaalbare woningen uit de grond. Iets wat het nu nog steeds doet. "Dat is door de jaren heen altijd een van onze belangrijkste pijlers gebleven", zegt Herbert van der Heijden.

Lees ook: Provincie Overijssel helpt opvolgers familiebedrijf te investeren

Samen met oudere broer Arno staat hij sinds 1995 aan het hoofd van het bedrijf: de vierde generatie. "Maar we hebben ons nooit gericht op maar één bepaald segment van de markt. Ik denk dat de diversiteit in opdrachten voor wonen, werken en recreëren een belangrijke reden is waarom we zo lang bestaan. Een andere is het familiegevoel in het bedrijf. We helpen elkaar er samen doorheen als het tegenzit."

Dat zat het bijvoorbeeld in de crisisjaren. Zoals zoveel bouwbedrijven had ook Van der Heijden het erg zwaar. Het moest tot twee keer toe reorganiseren en afscheid nemen van collega's. Het keerpunt kwam in het voorjaar van 2014. Toen strikte het bedrijf een gigaklus: het nieuwe kantoor van Inalfa Roof Systems langs de A73 bij Venray. Herbert van der Heijden: "We hebben dat gebouw zelf ontworpen en neergezet. Mede door die opdracht kregen we weer vertrouwen in de toekomst."

Op stap

De exacte jubileumdag was in mei. In september wordt de verjaardag pas écht gevierd. Alle tachtig medewerkers en hun gezinnen gaan dan een paar dagen op stap. Eerder kregen zij al een jubileumboek. Daarin is een prominente rol weggelegd voor Jan van Lier. Hij is met zijn 48-jarig dienstverband het langst aan Van der Heijden verbonden. Ondanks zijn 63 jaar peinst hij er niet over met pensioen te gaan. "Ik ga de halve eeuw zeker volmaken, misschien zelfs wel langer. Ik heb het goed naar mijn zin als aannemer. Collega's voelen bijna als familie."

Als geen ander zag hij het bedrijf door de jaren heen veranderen, moderniseren ook. Van Lier herinnert zich nog levendig hoe hij een van de eersten was met een laptop op de bouwplaats. Of hoe hij als tiener voor het eerst een schuifdeur plaatste. Het karwei kostte hem en zijn collega's twee volle weken. "Met de techniek van nu zou de klus waarschijnlijk binnen tien minuten gepiept zijn. Maar die deur van toen loopt ook nog steeds geweldig!"

Opvolging

En de opvolging? Dat zou geen al te groot probleem moeten worden. Arno en Herbert hebben samen namelijk negen zoons. Maar op dit moment heeft zich nog niemand gemeld om de zaak over te nemen. "Dat hoeft ook niet", zegt Herbert van der Heijden. "Daar focussen we ons later wel op. Voorlopig vinden we het zelf nog veel te leuk om ermee te stoppen."

Een reden waarom we zo lang bestaan is het familiegevoel in het bedrijf

Herbert van der Heijden, Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling