Nieuws Familiebedrijf

Familiebedrijf van het jaar: 'Innovatie zit in onze genen'

Terberg Group, dat onder meer gespecialiseerd is in de fabricage van terminaltrekkers, werd onlangs uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar. Het bedrijf uit IJsselstein blinkt uit in innovatie, luidde het oordeel van de jury. "Innovatie zit in onze genen."

Sjan Verhoeven 3 mei 2017

Terberg 1

George Terberg is sinds 2011 voorzitter van de raad van bestuur van Terberg Group (omzet: 825 miljoen euro. 2500 werknemers, waarvan 1800 in het buitenland). Na het afronden van zijn studie werkte hij een halfjaar bij Mercedes in Duitsland en een halfjaar bij Peugeot in Frankrijk. Vervolgens trad hij toe tot het familiebedrijf, waar hij inmiddels 39 jaar werkt. Het bedrijf werd in 1869 opgericht door zijn overgrootvader.

Wat doet Terberg Group?

"Wij zijn gespecialiseerd in RoRo- en terminaltrekkers, die trailers met zware ladingen van de ene naar de andere plek kunnen vervoeren, bijvoorbeeld in een haven of op een fabrieksterrein."

Terberg Group bestaat uit zes divisies, waarvan vijf maakdivisies. "Die vijf divisies zorgen voor grofweg 75 procent van onze business. Dan is er nog een divisie die zich bezighoudt met leasing, da's de overige 25 procent van onze business. Wat alle divisies verbindt is de automotive. Wij zijn specialist in automotive solutions."

Lees ook: Terberg group uitgeroepen tot familiebedrijf van het jaar

Jullie blinken uit in innovatie, zei de jury van de familiebedrijven award. Hoe belangrijk is innovatie?

"Innovatie is een absolute must. Je moet constant bezig zijn met innoveren, anders heb je geen bestaansrecht. Daar zijn wij van doordrongen. Zorg dat je anticipeert op de wensen van je klanten. Innovatie zit in onze genen."

"Stilstand is achteruitgang", vindt Terberg. "Je ziet markten evolueren en daar moet je in meegaan. Wij hanteren de modernste technologieën in voertuigen. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met het laten opereren van auto's zonder chauffeur. Zo bekijken we elke divisie. Er wordt doorlopend geïnnoveerd."

Terberg Group heeft vast ook moeilijke tijden gekend?

"Absoluut. Mijn overgrootvader begon het bedrijf in 1869. We hebben twee wereldoorlogen en behoorlijk wat crisissen overleefd. We hebben de nodige littekens opgelopen. Wat ons op moeilijke momenten kenmerkt, is de bereidheid tot verandering. Je moet niet blijven hangen in het verleden. Soms moet je afscheid nemen van een bepaalde divisie als je ziet dat het niet werkt.

Mijn overgrootvader is begonnen als hoefsmid. Op een gegeven moment verdween het paard als vervoermiddel, waardoor de business moest worden aangepast. Na de Tweede Wereldoorlog begonnen we met het ombouwen van Amerikaanse legervoertuigen en later gingen we zelf vrachtwagens bouwen. Omdat we merkten dat de concurrentie heel groot was, zijn we ons op een nichemarkt gaan richten. Op die manier konden we ons meer onderscheiden. We zijn nu in onze markt wereldwijd een grote speler.

Een ander voorbeeld: in 2007 hebben we afscheid genomen van ons autodealerbedrijf. Daardoor konden we ons tijdens de financiële crisis van 2008 en 2009 richten op onze kernactiviteiten. Wij zijn niet van 'opa deed het zo, dus wij moeten daarin meegaan'."

Hoe belangrijk zijn familiewaarden voor Terberg Group?

"Heel belangrijk. Ik ben van de vierde generatie en kort geleden is de eerste van de vijfde generatie toegetreden tot het familiebedrijf. Klantgerichtheid, innovatie en integriteit behoren tot onze kernwaarden; zorg dat je altijd een betrouwbare partner bent.

We zijn conservatief gefinancierd en zorgen dat we altijd wat vet op de botten hebben. Verder hebben we een familiestatuut waarin is vastgelegd hoe de governance van het bedrijf wordt geregeld. Op dit moment zijn drie familieleden actief op eindverantwoordelijk gebied.

De komende jaren treden waarschijnlijk nog wat neven en nichten toe, maar - en dat hebben we ook vastgelegd - daar is wel een behoorlijk eisenpakket aan verbonden. Je moet een studie hebben afgerond en minimaal vijf jaar werkervaring buiten de deur hebben. Vervolgens mag je, samen met anderen, solliciteren.

Ook moet je een test doen, waaruit moet blijken of je geschikt bent om door te groeien tot een management- of directiefunctie. Als dat niet zo is, is er helaas geen plek voor je. En als je monteur wil worden is dat prima, maar niet binnen het familiebedrijf."

Maakt het feit dat jullie een familiebedrijf zijn de Terberg Group sterker?

"Ja, dat denk ik wel. Je eigen geld zit erin, dus daar ga je zorgvuldig mee om. Verder heb je een korte beslissingslijn. We hebben een goede band met onze werknemers, daardoor kun je het verschil maken met de concurrentie."

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

"Als je het zakelijk oneens bent, kom je elkaar privé toch weer tegen. Daarom nemen we altijd de tijd voor beslissingen, zodat die op een zorgvuldige manier genomen worden. Als je het met elkaar oneens bent, zoek je manieren om daarmee om te gaan."

Wat is uw grootste kracht binnen het bedrijf?

"Ik denk dat ik mensen goed op waarde kan schatten en een verbindende factor ben tussen de verschillende bedrijven en de familie. Dat is ook onderdeel van mijn rol. Ik heb een goed gevoel voor de juiste mensen om me heen verzamelen. Vervolgens moet je samen proberen succesvol te zijn."