Nieuws Familiebedrijf

Dit is het geheim van de groenteboer die wél overleeft

De groenteboer, de kruidenier, de buurtsuper. Het is een uitstervend soort. In 2019 waren er zelfs nog maar 899 fysieke groentezaken. Het is dus aanpoten voor de partijen die het hoofd nog boven water kunnen houden. Koornneef Versmarkt slaagt daar prima in met een klantenbestand dat de winkel al jaren lang trouw is.

Rianne de Zeeuw | Foto: Thierry schut 13 maart 2020

Laatste update: 13 maart 2020 13:53

Geheim groenteboer overleeft

,,Mevrouw de Geest! Hoe gaat het met u?” Met uitgestrekte armen verwelkomt een medewerkster de vrouw die net binnenstapt in de gloednieuwe zaak aan de Koningin Wilhelminastraat in 's-Gravenzande. AD schrijft dat de winkel een paar weken dicht is geweest voor een grootschalige renovatie. Deze week ging de nieuwe winkel voor het eerst open. Consequentie is dat de locatie even verderop, aan de Dingemans van de Kasteeleplein, na dertig jaar sluit.

Opening is een wonder

Dát er nog een winkel is en dat die ook nog opent in een gloednieuw pand, mag een wonder heten als je de cijfers over de detailhandel erbij pakt. Het aantal groentewinkels is tussen 1994 en 2004 nagenoeg gehalveerd van 3070 naar 1625. De daling is de jaren erop doorgezet. In 2019 waren er nog 899 fysieke groentezaken. Zo blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees ook: Pizzabakker gaat op vega-toer en spaart dan 3300 koeien per jaar

Koorneef Versmarkt is al tientallen jaren een begrip in 's-Gravenzande. Een trouwe klantenkring komt wekelijks verse groente en fruit kopen. Ook is er een uitgebreide bloemen- en plantenafdeling, een vitrine met verse maaltijden en brood en zuivel zijn te verkrijgen. Een soort buurtsuper dus, maar het groente en fruit is de hoofdmoot. Hoe ze stand hebben gehouden? ‘Alles is vers'.

De trots en het geheim van de groenteboer

Dat is meteen hun trots én het geheim. Rob (53) en vader Maart (80) Koornneef willen het beste van het beste. Zijn de kersen nog niet lekker? Dan verkopen ze ze niet. De aardappelen zijn speciaal uitgezocht bij de boer en voor verse asperges rijden ze zelf op en neer naar Limburg.

,,We hebben overal adresjes voor”, zegt Rob. ,,Sommige relaties onderhouden we al veertig of vijftig jaar. De supermarkten willen alles voor de laagste prijs. Wij gaan voor het sociale. En zo schakelen we de tussenhandelaars uit. Daardoor zijn producten sneller bij ons en je kan een eerlijke prijs bieden. Aan de teler en de consument. Natuurlijk is het een heerlijke sport om zo goed mogelijk inkoop en verkoop te doen. Dat we in het Westland zitten is natuurlijk geweldig. Hier wordt het beste van het beste geteeld. Daar kan geen Spaanse komkommer tegenop.”

"Er wordt veel meer fruit gegeten dan tien jaar geleden. Dat zien we duidelijk in de verkoop"

Maart Koornneef, eigenaar Koornneef Versmarkt

Die kwaliteit is ook waarom Maartje van Dijk-Meijer direct naar de nieuwe zaak is gekomen. ,,Als zomers ergens oogmeloenen worden geteeld, hebben zij ze hier staan. En de persoonlijke aandacht. Vroeger pakten ze alles nog voor je in achter de toonbank. Nu is het zelfservice, maar er is altijd een helpende hand.”

Ondernemerschap kon niet uitblijven

Het ondernemerschap zit in de familie. Edward Koornneef, die verschillende Jumbosupermarkten runt in het Westland, is Rob’s neef. Hun opa begon in 1923 als melkboer. Toen de huisvrouwen gingen werken, kwamen de klanten steeds vaker naar de zaak toe. ,,Wij reden langs lege huizen, terwijl mijn vrouw hier rijen klanten had staan”, herinnert Maart zich. ,,Toen zijn we hier de winkel begonnen. In de jaren 90 kwam de zaak aan de Dingemans van de Kasteeleplein erbij.”

Lees ook: Groei van De Vegetarische Slager in 4 sleutelmomenten

Dat die winkel nu gesloten is, komt doordat de twee locaties net iets dicht bij elkaar zaten. ,,Ze liepen allebei goed, maar we willen nu al onze energie in één winkel stoppen", zegt Rob. Minder voedselverspilling, milieuvriendelijke verpakkingen, lokaal geteeld, gezond leven, het zijn allemaal onderwerpen die de consument belangrijk vindt. ,,Er wordt veel meer fruit gegeten dan tien jaar geleden. Dat zien we duidelijk in de verkoop”, zegt Maart.

Bij deze groenteboer is het allemaal 'net wat lekkerder'

,,Het is hier net allemaal wat lekkerder dan als je het in de supermarkt haalt”, zegt Anja Pantus. ,,Maar ook de sociale functie van deze plek is belangrijk. Lekker met elkaar slap ouwehoeren bij de kassa. Bijkletsen met mensen uit de buurt. Dat is heel belangrijk. Oja, en ze hebben kleine porties, zodat je niets weg hoeft te gooien als je voor één persoon kookt.”

Rob pakt een bloemkool uit de kist en wrijft over de onderkant. ,,Dat zat vanochtend nog in de volle grond. Vanochtend vers gesneden, hier in een hobbykasje van een oude Westlandse tuinder. Hetzelfde geldt voor de komkommers die je daar ziet liggen en de kasbonen. Echte Westlandse bonen, ja daar maak je de Westlanders blij mee.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.