Nieuws Familiebedrijf

IJsland: smaakmaker in ijs en beslag

Jason van Leur (43) is eigenaar van IJsland. Samen met zijn vrouw en veertien werknemers maakt hij onder meer ijs en pannenkoeken speciaal. En dat werkt. De onderneming groeide in 2016 met ruim 30 procent.

Crissy Mulder 6 april 2017

I Jssalin I Jsland Dromenwaarmaken

Waarom smaken maken?

,,Mijn hele leven ben ik al smaken aan het maken. Ruim 25 jaar geleden volgde ik de middelbare hotelschool en ontdekte ik mijn passie voor smaak. Na drie jaar in de keuken wilde ik meer. Ik volgde de docentenopleiding consumptief, ontwikkelde lesmateriaal voor de horeca en kwam in aanraking met ijsbereiding. Ik volgde drie cursussen en rondde de opleiding gespecialiseerd ijsbereider af met een 9,7. Ik wist: dit kan ik goed, hier moet ik iets mee. Kom op, wij gaan ijs maken!"

Hoe trek je het hele jaar door publiek?

,,In oktober openden mijn vrouw en ik IJsland. Natuurlijk niet de beste maand voor ijs. Maar waarom wachten met je passie? Wij wilden van start en bekeken waar in die periode dan wel vraag naar was. Pannenkoeken! En onze zuurdesempannenkoeken sloegen aan. Nu komen mensen hier de hele dag door voor pannenkoeken, ontbijt, ijs of gewoon een lekkere cappuccino. We blijven ons vernieuwen en passen ons assortiment stapsgewijs aan. Nu kun je ook bij ons terecht voor tosti's, uitsmijters en een goede hotdog."

Lees ook: Jonge ondernemers maken eigen droom waar

Hoe val je op?

,,Wij maken gewone producten speciaal. Ons ijs maken we ter plekke van de puurste ingrediënten. Frambozen halen we uit Frankrijk, citrusfruit en pistache uit Italië en appels uit Nederland. Daarnaast eet je bij ons de knapperigste en mooiste pannenkoeken, gemaakt met zuurdesem-, spelt- of glutenvrij beslag.

De ingrediënten halen we op de versmarkt of bij een van onze buren in de Maasstraat. Bij IJsland geen pakjes. Wij kiezen voor ambacht. Daarmee kunnen we onze identiteit bewaren en echt onderscheid maken.''