Nieuws Familiebedrijf

'Intratuin is m'n levenswerk'

Na het overlijden van zijn vrouw stortte Piet Withagen (69) zich voor tweehonderd procent op Intratuin in Halsteren. Nu geeft hij het stokje over, zo schrijft BN/De Stem.

HENK VAN INGEN | Foto: Chris van Klinken 14 juni 2017

Piet Withagen Intratuin Halsteren

Miljoenenonderneming

Spreek hem aan met meneer Withagen en de correctie komt snel. ,,Zeg maar gewoon Piet, hoor." Ook al runt hij sinds jaar en dag een miljoenenonderneming in Halsteren, Piet is gewoon Piet gebleven. Een zeer toegankelijke en bijzonder vriendelijke man van 69. Wars van spelletjes, iemand die zegt waar het op staat. Een harde werker die eigenhandig zijn tuincentrum tot een van de grootste van Nederland heeft uitgebouwd.

Tuindersfamilies

Op zijn 23ste begon hij zijn hoveniersbedrijf, aan de Halsterseweg in Halsteren. Trouwde met Annie Huijgens. Beiden uit tuindersfamilies. Withagens zaak groeide als kool. Al snel had hij behoefte aan extra personeel. Zijn terrein aan huis gebruikte hij voor de opslag van tuinartikelen, bielzen en struiken. ,,Mensen kwamen langs, wilde weten of ik die tuinspullen verkocht. Zo is het begonnen."

Top 4 in Nederland

Withagen kocht in 1977 een stuk grond en plaatste een verkoopkas van 750 vierkante meter. Tuincentrum Halsteren zag het levenslicht. Alras volgden uitbreidingen elkaar snel op. In 1983 richtte hij met andere ondernemers Intratuin op. Het doel was om samen handelswaar in te kopen en een landelijk netwerk van tuincentra op te zetten. Inmiddels staat er een miljoenenonderneming op een perceel van 65.000 vierkante meter met een winkel van liefst 25.000 vierkante meter. Daarmee staat het tuincentrum in de top 4 van Nederland qua grootte.

Stapje terug doen

Als Withagen zijn 60ste levensjaar ziet naderen, besluit hij dat het tijd wordt een stapje terug te doen. Hij bouwt een eindje verderop een nieuw huis waarmee hij samen met zijn Annie oud wil worden. Een ernstige ziekte die uiteindelijk leidt tot haar overlijden, gooit roet in het eten. ,,Na haar overlijden heb ik me voor tweehonderd procent in het werk gestort. En het bedrijf nog groter gemaakt dan het al was."

Lees ook: Jan (73) zoekt opvolger voor levenswerk overleden zoon

Stokje overgeven

Inmiddels is Withagen 69 jaar. Hij vindt het nu tijd om het stokje over te geven: aan Robert Kalter, die het bedrijf met terugwerkende kracht per 1 januari 2017 overneemt. ,,Mijn kinderen hebben allemaal een goede baan en geen interesse in het overnemen van het bedrijf. In Kalter heb ik iemand gevonden die het tuincentrum in dezelfde sfeer en opzet voortzet. Alleen aan zo'n persoon wilde ik mijn bedrijf overdoen."

Levenswerk

Het was voorwaar geen makkelijk keuze voor de Halsterenaar. ,,Mijn verstand zegt me dat ik dit moest doen. Want het is niet goed dat het bedrijf alleen van mij afhankelijk is, ook gezien mijn leeftijd. Maar mijn gevoel zegt me dat ik nog wel tien jaar door kan gaan. En ik blijf nog wel betrokken de komende jaren, ook als adviseur. Besef wel: dit is mijn levenswerk."

Mooie reisjes maken

Bang om in een zwart gat te vallen, is hij allerminst. Withagen is een bezig bijtje, stilzitten is aan hem niet besteed. ,,Zolang ik me nog gezond en fit voel, ga ik door. Vanaf september ga ik verder met de molen in Halsteren. Mooie reisjes maken, meer golfen en extra tijd doorbrengen met mijn kleinkinderen. Ach er komt altijd wel weer iets nieuws op mijn pad."

Het is niet goed dat Intratuin Halsteren alleen van mij afhankelijk is

Piet Withagen