Nieuws Familiebedrijf

Zonder groeiambities behaalt Jacobs Elektro Groep een miljoenenomzet

Ondernemer Manfred Jacobs heeft naar eigen zeggen geen groeiambities. Toch groeit de omzet van zijn bedrijf Jacobs Elektro Groep met een miljoen euro per jaar.

Vincent Krijtenburg 26 juni 2018

Jacobs Elektro Groep Manfred Jacobs

Jacobs Elektro Groep is een elektrotechnisch installatiespecialist die klanten ondersteunt in renovatie- en nieuwbouwprojecten. Het liefst gaat Jacobs van start met een lege tekening. “We luisteren liever uitsluitend naar de behoefte van de klant, dan dat we vanuit een bestektekening werken”, zegt Jacobs. Naast de klantbehoefte spelen ook het terugdringen van energieverbruik, energiekosten en CO2-uitstoot een belangrijke rol.

Familiebedrijf

Manfred Jacobs is sinds 2005 directeur van het Bredaas familiebedrijf. Vijftig jaar voordat hij als derde generatie aan de slag ging werd het bedrijf opgericht door zij opa, Wim Jacobs sr. Hij installeerde het wit- en bruingoed, hing lampen op en verrichtte kleine installatieklussen. “Toen opa op 57-jarige leeftijd overleed, nam mijn vader, Wim Jacobs Jr., de zaak over. Het liep zo goed dat mijn vader in 1980 een pand bijbouwde. Na een jaar of tien werd ook dit te krap. In 1990 verhuisde hij naar het nieuwe pand aan de Keermanslaan”, zegt Jacobs. De laatste verhuizing vond plaats in 2015, precies 60 jaar na de oprichting van het bedrijf.

Open keuken

Jacobs greep de verhuizing aan om zijn droom waar te realiseren: zelf een duurzaam gebouw bouwen. Via een opdrachtgever van het bedrijf (Lensvelt) kwam Jacobs in het bezit van een mooi stuk grond van 3.600m2 aan het Minervum. Daar bouwde hij een futuristisch pand met gelakt staal aan de buitenzijde. “Als je het pand binnen komt oogt het heel transparant en licht. Van een restaurant met een open keuken krijg je ook het gevoel wat voor bedrijf het is. Dat vertrouwde gevoel wilde ik ook met ons gebouw creëren.”

Lees ook: Deze Bredase bedrijven zetten België op zijn kop tijdens WK

Duurzaamheid

Het gebouw is naast een architectonisch hoogstandje ook op het gebied van duurzaamheid helemaal in orde. “Het pand laat zien waar we voor staan en wat we kunnen. De warmtepompinstallatie en de zonnepanelen op het dak zorgen ervoor dat het pand energieneutraal is”, legt de directeur uit. Het gebouw is goed voor het milieu en goed voor de geloofwaardigheid van het bedrijf. “Ik kan moeilijk tegen een klant zeggen dat hij zonnepanelen op zijn dak moet leggen terwijl wij het zelf niet hebben.”

Zichtbaarheid

De zichtlocatie van het pand aan het Minervum in Breda bleek ook een positieve invloed te hebben op het imago van het bedrijf. “Ik bouwde het gebouw voor mezelf en dacht destijds dat locatie en zichtbaarheid niet erg belangrijk waren. Hoewel de werkprocedures nauwelijks anders zijn dan voor de verhuizing, leverde het me nieuwe opdrachtgevers op. Ik zit nu bij bedrijven aan tafel waar ik eerder niet binnen kwam.”

Lees ook: Groeibriljant Jekill and Hyde: van bijna failliet naar 12 miljoen omzet

Groei

Groeiambities heeft Jacobs niet. Hij gaat liever voor een stabiele onderneming die meegroeit met de markt en met vaste opdrachtgevers zoals Basic Fit, McDonalds en Sligro. Toch groeide de omzet sinds de verhuizing met een miljoen euro per jaar. Afgelopen jaar bedroeg de jaaromzet bijna 8 miljoen euro.

Sinds 2012 nam het bedrijf twee collega-bedrijven over die op het punt stonden om te vallen. Ook startte Jacobs twee zusterondernemingen QJ Solar Systems en JGL Beveiligingen. “Dat alles gaf een boost qua klanten omdat ze liever zo veel mogelijk bij één bedrijf willen onderbrengen. Wij kunnen een totaalpakket aanbieden”, zegt de directeur die ruim 60 mensen in dienst heeft.