Nieuws Familiebedrijf

Onzekere tijden voor koekjesbakker: grootste klant KLM valt weg en torenhoge kosten door oorlog

Koekjesicoon Punselie uit Gouda heeft één zorg minder: het mag langer op zijn plek blijven dan verwacht. Maar andere kopzorgen blijven. Zoals stijgende prijzen en nooit meer Punselie’s aan boord bij een vlucht van KLM.

Stijn Tielemans (AD) 6 april 2022

Punselie koekjes fabriek header

Ronald Punselie: ,,Uiteindelijk draait het om de vraag: is er een toekomstplan?” Foto: Pim Mul

Om met het goede nieuws te beginnen: de huur van de fabriekspanden van koekjesbakker Punselie in Gouda was oorspronkelijk per 31 december dit jaar opgezegd. De fabrikant moest de sleutel dan op 1 januari inleveren, maar dat gaat niet door. Het bedrijf krijgt meer tijd, meldt het AD. De reden is dat de panden per 1 maart zijn overgegaan in andere handen. De nieuwe eigenaar geeft Punselie tot oktober volgend jaar de tijd. Om een nieuwe locatie te vinden, en om na te denken over de toekomst van de koekjesfabriek.

Korting op huur van bedrijfspand

Met de nieuwe huisbaas is afgesproken om in aanloop naar de einddatum alvast enkele ruimtes over te dragen, legt directeur Ronald Punselie uit. ,,We krijgen korting op de huur, dus het heeft zin als we het grachtenpand, het kantoor en de drie huisjes aan de Tuinstraat vast overdoen. De productieruimte blijft intact, maar het kan bijvoorbeeld wel zo zijn dat we het huis boven de oven al inleveren.”

"De oorlog in Oekraïne moet niet te lang duren, dan houden we het niet vol"

Ronald Punselie

Punselie vervolgt: ,,Uiteindelijk draait het om de vraag: is er een toekomstplan? En als dat er is, kunnen we dat financieren? Zo ja, dan blijven we tot oktober 2023 zitten. Is die toekomst er niet, dan gaan we in de overlevingsstand en bouwen we het af: dan maken we de grondstoffen op en stoppen we met de productieruimte. Daar zijn we drie maanden mee bezig, ook daar hebben we afspraken over gemaakt. Que huur ziet het er gunstiger uit en we hoeven niet op stel en sprong weg, die zorg is er niet meer.”

Schrikbarende prijzen voor gas, meel, karton, folie en vet

Maar of Punselie overeind blijft, ‘is een ander verhaal’. ,,Dat hangt van verschillende zaken af, waaronder de oorlog in Oekraïne. Niemand heeft interesse in een nieuw project”, doelt de directeur op een overnamekandidaat.

Lees ook: De groeimabities en het geloof van Arthur de Nerée (de Koekfabriek)

,,En we betalen drie keer zoveel voor gas, de helft meer voor meel, karton en folie. Vet is 60 procent duurder. Dat is schrikbarend, iedere week is het weer afwachten wat de prijs is. We kunnen het niet iedere keer doorberekenen. De oorlog moet niet te lang duren, dan houden we het niet vol. We zijn een klein bedrijf, waarin iedereen meewerkt, maar het houdt een keer op.”

En dan is er ook het wegvallen van de grootste afnemer van Punselie-koekjes: KLM. De luchtvaartmaatschappij trakteerde haar reizigers op de Goudse koekjes tijdens de vluchten, maar doet dat sinds januari niet meer. Het bedrijf was goed voor een kwart van Punselie’s omzet, maar die opbrengsten moet het bedrijf nu ook missen.

"Is die toekomst er niet, dan gaan we in de over­le­vings­stand en bouwen we het bedrijf af"

Ronald Punselie

De hoop dat KLM als klant zou terugkeren toen de airline met het aantal vluchten weer op het niveau zat van voor de coronacrisis, bleek tevergeefs. ,,We waren 45 jaar lang geliefd aan boord, maar KLM is gestopt om bezuinigingsredenen”, geeft Punselie aan. ,,Dat was een hard gelag, je hebt het al moeilijk.”

'Onze KLM-koekjes maken we nu voor supermarkten'

Een deel van dat verlies kan Punselie opvangen. ,,Maar we hebben het nog lang niet gecompenseerd. Je kunt het opvangen met nieuwe klanten, en supermarkten - die hebben we nog wel. De KLM-koekjes met twaalf in een doosje maken we nu voor de supermarkten. Als de situatie nog zes, zeven maanden duurt, zijn wij niet het enige bedrijf dat het mogelijk niet redt.”

Lees ook: Koeckebackers: de eerste commerciële sociale impact bakkerij

De zorgen weerhouden Punselie er niet van om een bijdrage te leveren aan de viering van 750 jaar Gouda. 120.000 koekjes worden verpakt in een speciale Gouda-750-jaar-wikkel. ,,Ondanks de problemen willen we gewoon meedoen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws