Nieuws Familiebedrijf

Kuzee heeft succesformule met slepen, vervoeren en wassen van auto's

Al ruim zestig jaar is familiebedrijf Kuzee het gezicht van autologistiek in Zeeland. Onder leiding van de broers Bas en Frank Kuzee heeft de organisatie een flinke professionaliseringsslag gemaakt. In dit derde deel van de Zeeuwse editie van de eregalerij op deondernemer.nl vertelt Bas hoe de verschillende bedrijfstakken elkaar versterken.

Vincent Krijtenburg | Foto & video: Vincent Krijtenburg 16 mei 2018

Bas kuzee eregalerij01

In 1957 legt Marinus Kuzee, de grootvader van de broers, de basis voor de bedrijvengroep . In Oost-Souburg (een dorp tussen Middelburg en Vlissingen) begint hij een kleine autowerkplaats met drie benzinepompen voor de deur. In de loop van de jaren wordt de dienstverlening uitgebreid met een kraanwagenservice om auto’s uit bermen en sloten te slepen. Tot op de dag van vandaag staat Kuzee onder het grote publiek bekend om zijn bergingsactiviteiten en autopechhulp.

De dienstverlening van Kuzee is ondertussen uitgebreid met het internationaal vervoeren van auto’s en het beheren van meerdere wasstraten in Zeeland. De expansie zorgde ervoor dat Kuzee 16 jaar geleden uit zijn jas groeide. Van het perceel in Oost-Souburg (250m2), verhuist het bedrijf naar een stuk grond langs snelweg A58 (20.000m2). Ruud Kuzee, de vader van Bas, heeft dan het roer overgenomen. Omdat het terrein veel te groot is voor alleen de activiteiten van Kuzee, gaat hij op zoek naar gespecialiseerde partners die gebouwen en grond willen huren bij hem. Hij slaagt erin om een aanzienlijk aantal bedrijven te vinden die actief zijn op het gebied van mobiliteit. Het ‘automotive center’ biedt onderdak aan onder andere: Shell tankstation, Garage Dijkwel, Avis autoverhuur, H&S Truckwash , politie, brandweer en een autowaspark.

Lees ook: Hoe de taartenwinkel Honeypie furore maakt in Zeeland

Volgens Bas zorgt de combinatie van bedrijven voor veel synergievoordeel. Kuzee wast en vervoert bijvoorbeeld de auto’s voor het garagebedrijf. Omgekeerd is een deel van het Kuzee-wagenpark in onderhoud bij dit bedrijf. “Het versterkt elkaar enorm. Als deze bedrijven niet bij elkaar zaten, hadden ze stuk voor stuk minder hard gelopen”, zegt Bas Kuzee. Sinds dit jaar is hij samen met zijn broer Frank aan de leiding.

Was het vanzelfsprekend om in het familiebedrijf te stappen?

“Toen ik in Utrecht op school zat, kwam ik in de weekenden terug om in het bedrijf te werken. Mijn ouders stimuleerden ons om verder te kijken dan het familiebedrijf. Frank heeft bij een vrachtwagendealer gewerkt. Ik heb vijf jaar voor Eenzet Carwash gewerkt. In de vijf jaar dat ik bij dit mkb-bedrijf werkte, merkte ik dat het gevoel voor het familiebedrijf een beetje wegebde. Doordat er binnen dat bedrijf ook doorgroeimogelijkheden waren, heb ik me serieus afgevraagd of ik wel terug moest. Lastige keuze. Kies je dan voor het familiebedrijf waar je naam op het dak staat of het bedrijf waar je jezelf vijf jaar ontwikkeld hebt? Uiteindelijk koos ik ervoor om naar huis te gaan. Onbewust ben ik toch altijd bezig geweest om terug te keren naar het familiebedrijf.”

Een bedrijf met meerdere bestuurders, werkt dat?

“In ons bedrijf werkt het erg goed. Je hoort vaak dat mensen zeggen dat er maar één kapitein nodig is op het schip. Ons bedrijf is dermate groot dat je wel degelijk meerdere mensen aan het roer kan hebben. Het verloopt heel soepel. Mijn broer Frank (30) is verantwoordelijk voor de transporttak, mijn oom Mark (49) voor de berging en hulpdienst, ik voor de wasstraten. Mijn vader zweeft er boven en houdt zich bezig met het ontroerend goed. Voor elk bedrijfsonderdeel is dus een verantwoordelijke maar als het op belangrijke beslissingen aankomt, doen we het toch met z’n allen.”

Is er veel veranderd sinds jij vier jaar geleden in het bedrijf stapte?

“Op mijn eerste werkdag waren we bezig met een aanbesteding voor pechhulp van een alarmcentrale. Om meerdere redenen zijn wij het toen niet geworden maar ik werd wel met de neus op de feiten gedrukt. We hebben gekeken waar het verkeerd ging, waar we staan en waar we willen zijn over tien en twintig jaar. Het was aanleiding om de koers van het bedrijf flink aan te pakken. We hebben ons werkgebied uitgebreid en het wagenpark vernieuwd. Van acht pechhulpvoertuigen gingen we naar vijftien voertuigen die bovendien moderne euro 5 en 6 motoren hebben. Ook werken we nu met een meldkamer die 24 uur per dag geopend is en werken we bijna uitsluitend digitaal. Dat zijn allemaal dingen die het verschil kunnen maken bij een aanbesteding.”

De meest in het oog springende activiteit is het bergen van gecrashte voertuigen. Haal je daar ook de meeste omzet uit?

“Grappig genoeg leveren berging en pechhulp de minste omzet op als je naar het hele bedrijf kijkt. Het is natuurlijk wel de meest spectaculaire bedrijfstak. Mensen vinden de grote gele vrachtwagens prachtig, evenals als de auto's die af en toe behoorlijk in de kreukels liggen. Ook zal het veel mensen lang bijblijven als we ze op weg helpen als de auto niet meer start. De meeste omzet komt uit de transporttak. We rijden voor dealerbedrijven, leasemaatschappijen en wagenparkbeheerders. In de zomer rijden we voor verzekeringsmaatschappijen om gestrande vakantiegangers te repatriëren. Het afgelopen jaar hebben we om en nabij de 30.000 auto’s vervoerd.”

Lees ook: Rico Nieuwenhuijse met Rico Moda van lokale boetiek naar miljoenen-webshop

Afgelopen september opende je na Goes en Vlissingen een autowaspark in Middelburg. Staan er nog meer op de planning?

“We bouwen momenteel onze vierde wasstraat in Terneuzen. In juni gaat deze open. De waslocaties zijn ook uitvalsbasis voor de bergingsvoertuigen. Op die manier groeien de bedrijfsonderdelen met elkaar mee. We hebben meerdere wasstraten met een professionele look en feel en krijgen daarom ook regelmatig aanbiedingen van projectontwikkelaars. Ze bouwen bijvoorbeeld een tankstation en hebben een lap grond over van 1200 vierkante meter. De vraag of wij er dan iets mee kunnen, overwegen we serieus. Ik heb bij mijn vorige werkgever vijf jaar lang haalbaarheidsonderzoeken voor wasstraten gedaan.”

Er staan vaak lange rijen auto’s voor de wasstraten. Komen die vanzelf?

“Het gaat zeker niet vanzelf. Het is de truc om dag in dag uit met autowassen bezig te zijn. Zo bedenken we allerlei acties zoals dat ook in de detailhandel gaat. Op dinsdag is het seniorendag, waarop ouderen korting en een kopje koffie krijgen. Op woensdag is het ladiesday waarop vrouwen naast korting ook wat leuks krijgen. Dit laatste doen we in samenwerking met de lokale detailhandel. Onze wasstraten worden bemand door een vast team dat voor de klanten klaarstaat om de auto voor te wassen en service te verlenen. Door onze service ervaren wij dat onze reikwijdte groot is. Klanten zijn bereid om een half uur te rijden voor onze wasstraten.”

Lees ook: Tijn van Elderen van Brabantia: ‘Wij willen 100% recyclebaarheid'

Kuzee Autologistiek

  • Opgericht: 1957
  • Jaaromzet: 4 miljoen euro
  • verwachte omzet 2020: 5 miljoen euro
  • Aantal medewerkers: 41 mensen
  • Vloot: 25 voertuigen
https://youtu.be/XMLi6qGK9dw

Grappig genoeg leveren berging en pechhulp de minste omzet op als je naar het hele bedrijf kijkt. Het is natuurlijk wel de meest spectaculaire bedrijfstak.

Bas Kuzee