Nieuws Familiebedrijf

Onzekere tijden kregen Zoetermeers muziekcentrum niet klein

Onzekere tijden en een gedwongen verhuizing, ze kregen JJ Music House niet klein. Het muziekcentrum bestaat in juli tien jaar, schrijft het AD.

Mike Boeschoten | Foto: Nico Schouten 17 mei 2017

Jjmusichouse

Aad van Jole en zijn zoon Barry vieren in juli dat hun JJ Music House tien jaar bestaat. Het muziekcentrum aan de Van der Hagenstraat in Zoetermeer hield het hoofd boven water, ondanks de noodzakelijke verhuizing en onzekere tijden.

Jarenlang werkte de nu zestigjarige Aad voor KPN, totdat hij tegen een burn-out aanliep. Een donkere periode in zijn leven, maar wel een met licht aan het einde van de tunnel. In 2005 besloot Aad zijn hart te volgen en een andere weg in te slaan, waarbij hij twijfelde tussen het opzetten van een camping of een muziekcentrum. Het werd het laatste. Zoon Barry, die toen nog studeerde voor geluidstechnicus, werd zijn compagnon.

,,Ik wilde iets gaan doen in de muziek", vertelt Aad, die op zijn veertiende begon met drummen. Hij speelde in verschillende bands. ,,Met medewerking van de gemeente startten we op 7 juli 2007 met JJ Music House. Aanvankelijk wilden we het B and A Music House noemen (naar de voornamen van vader en zoon, red.), maar met die bedrijfsnaam stond ik al ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Na heel veel verschillende namen kwam onze accountant met JJ (Jole Jole) Music House." Het duo heeft geen spijt van die keuze. ,,Terugdenkend is die naam ook veel beter."

Locatie

De Van der Hagenstraat 34, tegenover zwembad Het Keerpunt, fungeerde als eerste locatie. Aad en Barry profiteerden van de verhuizing van handbalvereniging Gemini naar een moderne sportaccommodatie in de nieuwe wijk Oosterheem. ,,Toen kwam dat pand vrij. De gemeente kocht het en wij huurden het van hen voor een periode van vijf jaar", aldus Aad. ,,We besloten er voor te gaan."

JJ Music House sloeg aan: in vijf jaar tijd stonden er meer dan duizend mensen op het podium en maakten 4.500 bands gebruik van de oefenruimtes. ,,De juiste tijd en plaats en mensen weten hoe wij erin staan", verklaart Barry het succes. Barry draagt vooral de hoge kwaliteit van de technische ondersteuning aan als argument waarom naast beginnende muzikanten ook gerenommeerde artiesten naar JJ Music House komen. Bijvoorbeeld Tony Spinner, oud-gitarist van Toto, en Fred de Wilde, de eerste zanger van de bekende Nederlandse rockband Shocking Blue uit Den Haag, die in de jaren zestig en zeventig meerdere hits scoorden.

De eerste vijf succevolle jaren werden echter afgesloten met heel veel onzekerheid. JJ Music House moest in 2012 vanwege het bestemmingsplan noodgedwongen verhuizen. De houten blokhut werd gesloopt. Een onzekere periode brak aan voor de eigenaren. Barry: ,,De stroom werd van het pand gehaald. We hadden een noodaggregaat om de boel draaiende te houden. Per dag moesten we kijken hoe het liep. We wisten niet of we door konden met wat we deden. Dat veroorzaakte wel veel stress.''

Er kwam uiteindelijk een nieuwe locatie, op zo'n driehonderd meter van de eerste locatie, eveneens aan de Van der Hagenstraat, maar dan op nummer 34a. Dat bleek de redding. ,,We hadden onze zinnen gezet op het Nicolaasplein, het oefencentrum bij de kerk dat al lang leeg stond", legt Barry uit. ,,Maar de Zoetermeerse politiek vond dat niks."

Voor de daadwerkelijke overgang konden Aad en Barry hun apparatuur veilig stallen in een bedrijfsruimte in Palenstein. Het minder gevoelige materiaal ging in containers.

Lees ook: 't Kaashuys uit Zoetermeer: al 23 jaar gek van kaas

Episode

Een nieuwe episode volgde aan de Van der Hagenstraat 34a, naast atletiekvereniging Ilion, bij een oude opslagplaats van de gemeente. Na het plaatsen van portocabins door de gemeente maakten Aad en Barry er wat moois van. ,,Wij gingen met de architect aan de slag en langzaam kwam hier de sfeer erin", vertelt de uit Den Haag afkomstige Aad, die met een trots gevoel terugkijkt op het eerste decennium. ,,JJ Music House is uniek."

De stroom werd van het pand gehaald, per dag moesten we kijken hoe het liep

Barry van Jole, eigenaar