Nieuws Familiebedrijf

Oudste kookwinkel van ons land is 200 jaar en weet nog steeds te overleven

De geschiedenis van Oldenhof gaat 200 jaar terug in de tijd. Inmiddels heeft de oudste kookwinkel van Nederland talrijke vestigingen, waaronder een in Amersfoort. Daar is Marjolein Kamphuis de eigenaar; de achterkleindochter van een van de grondleggers.

Jeroen de Valk (AD) 14 december 2021

Oldenhof stel

De huidige eigenaren van Oldenhof, Marjolein Kamphuis en Barry Voorhorst. Foto: Cees Wouda

Hoe verder je graaft, hoe duizelingwekkender de getallen worden. De kookwinkel van Oldenhof bevindt zich een kwarteeuw in Amersfoort. Dat is een respectabel aantal jaren. Maar de huidige leidinggevenden - Marjolein Kamphuis en Barry Voorhorst - zijn al ‘in de zaak’ sinds de jaren 80, zo bericht het AD.

Nog eerder bedachten de ouders van Marjolein de huidige formule. De firma Oldenhof ging zich concentreren op exclusief keukengerei en werd daarmee Nederlands eerste ‘kookwinkel’. Eerder verkocht Oldenhof ook artikelen als witgoed en kinderwagens.

Lees ook: Dit is de beste kookwinkel, en de eigenaren gaan dat bewijzen in Amerika

Smederij aan het Gasthuisplein uitgegroeid tot een winkel annex werkplaats

Voor het allereerste begin moeten we echter tweehonderd jaar terug: naar het jaar 1821 dus. Toen opende een smid zijn werkplaats in Zwolle, aan het Gasthuisplein. Deze pionier heette Jan Muijderman. Zijn nazaten besloten in 1880 de zaak uit te breiden, waarmee de verkoop van keukengerei een aanvang nam. In 1895 nam Hendrik Oldenhof de smederij over. Enkele jaren later kwam zijn neef F.J. Kamphuis in de zaak: eerst als vennoot, later als eigenaar. Hij behield de bedrijfsnaam ‘Oldenhof’.

Marjolein (51) is zijn achterkleindochter. Ze toont een foto van de zaak anno 1900. Daarop is de smederij aan het Gasthuisplein uitgegroeid tot een winkel annex werkplaats, met acht werklieden in dienst. Op de gevel is te lezen: ‘Brandkasten haarden/kachels en fornuizen/kinderwagens magazijn boven/Fa H. Oldenhof’. ,,De notaris en de burgemeester lieten hier hun fornuizen maken.”

,,Cas Spijkers, Jonnie Boer en Jon Sistermans kochten bij mijn ouders in. Nog steeds weten de topkoks Oldenhof te vinden''

Marjolein Kamphuis, Oldenhof

Met sociale media en kookprogramma’s op de tv verspreiden trends zich snel

Zo ontstond een gerenommeerd bedrijf. Maar Oldenhof wist tot de huidige tijd te overleven dankzij enkele kloeke besluiten. Allereerst het al gesignaleerde concept ‘kookwinkel’.

Marjolein: ,,Oldenhof werd de eerste kookwinkel van Nederland. Mijn ouders Freek en Riet liepen alle internationale beurzen af. Ze importeerden espresso-apparaten uit Italië. Ze verkochten ook pastamachines en wokpannen toen die hier nog nergens te krijgen waren. Cas Spijkers, Jonnie Boer en Jon Sistermans kochten bij hem in. Nog steeds weten de topkoks Oldenhof te vinden.’’

Soms was Oldenhof zelfs ‘te vroeg’, zegt Barry (50). ,,We hadden ooit een complete zeecontainer met taco-benodigdheden. Die raakten we niet kwijt. De Nederlander wilde nog niet aan de taco. Tegenwoordig, met de sociale media en kookprogramma’s op de tv, verspreiden trends zich snel. Maar eerder was dat nog niet zo.’’

De winkel en werkplaats 'Fa. H. Oldenhof' in Zwolle, ca. 1900. Foto uit familie-archief

Nieuwe vestigingen geopend

Marjolein en Barry studeerden rechten in Utrecht. Ze zijn nooit beroepshalve jurist geweest, want ze vonden het familiebedrijf boeiender. Onder hun management werden meer winkels geopend: onder meer in Hilversum, Den Haag, Maastricht, Brussel, Antwerpen en Keulen. Enkele hiervan zijn ‘dochterondernemingen’, ofwel samenwerkingsverbanden met andere ondernemers. Ze dragen namen als ‘Het Antwerps Kookhuis’ maar verkopen hetzelfde assortiment.

De winkel in Amersfoort opende in 1996 aan de Zuidsingel. Vlak bij Bakkerij Boersma, ook een oeroud familiebedrijf. Al drie jaar later werden Marjolein en Barry benaderd door de Scandinavische interieurzaak Helms. Die was tot dan toe gevestigd in twee aaneengesloten panden aan de Langestraat.

Marjolein: ,,Zij wilden wat kleiner worden en vroegen of wij een deel van hun ruimte wilden overnemen. Dat deden we. Later hebben we het pand ernaast erbij getrokken.’’

,,Een pallet met fornuizen kiepte om. De Zuidsingel loopt toch al een beetje schuin af naar de gracht. De fornuizen vielen in de gracht''

Barry Voorhorst, Oldenhof

25.000 producten verkrijgbaar in de online winkel van Oldenhof

Het pionieren ging door. Al in 2001 opende Oldenhof de online winkel kookwinkel.nl. Daar zijn nu zo’n 25.000 producten verkrijgbaar. Dat kwam van pas in coronatijd, hoewel veel vaste klanten ook gewoon ‘op afspraak’ kwamen. Een zeer eigentijds artikel anno 2021 is de Kamado BBQ: een keramische barbecue met een grote deksel.

Barry kan zich - naast de voortijdige taco-inkopen - maar één dieptepunt herinneren in al die jaren. ,,Dat was eind jaren 90, nog aan de Zuidsingel. Een pallet met fornuizen kiepte om. De Zuidsingel loopt toch al een beetje schuin af naar de gracht. De fornuizen vielen in de gracht. Ik belde maar meteen met de rondvaartboten, zodat die gewaarschuwd waren. Die avond takelde de brandweer de fornuizen uit de gracht. Ze waren helaas niet meer te redden.”

Lees ook: Topvrouw 100 jaar Helmonds familiebedrijf Kuijpers: ‘Ook bereikbaar zijn als het niet goed gaat’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws