Nieuws Familiebedrijf

Recreatiecentrum Overijssel viert 50-jarig bestaan

De directeuren maaien het gras, fixen de riolering en bakken de kroketten. Recreatiecentrum De Eikenhof in Paasloo bestaat dit jaar vijftig jaar, meldt De Stentor. ,,De camping wordt gerund door een familie. Dat voel je."

Eelco Kuiken | Foto: Wilbert Bijzitter 6 juni 2017

Recreatiecentrum De Eikenhof1

Iedereen kent de Drie Gezusters in Groningen, maar niemand kent de 'drie broers' van Paasloo. Jan (46), Remi (44) en Roel (34) Oosterveld runnen samen Recreatiecentrum De Eikenhof, een bedrijf met 260 plaatsen.

Grote uitbreiding

Het gaat van chalets tot stacaravans en van tenthuizen tot seizoenplaatsen. Een grote uitbreiding staat op stapel. Er komt een recreatieplas met gefaseerd 220 nieuwe plaatsen. De uitbreiding start dit najaar. Vijftig jaar geleden begonnen Jan en Aaltje Oosterveld naast hun boerderij een camping. Aanvankelijk deden ze het erbij, maar in 1967 gingen de beesten de deur uit. De hoenders bleven nog een tijdje en zo kon het gebeuren dat gasten soms achter de gevleugelde broedmachines aanrenden als deze weer eens ontsnapten.

Unieke sfeer

Iemand die dat nog weet is Fokke Esterik (83) uit Leeuwarden. Een halve eeuw geleden streek hij met echtgenote Hepie en hun dochters neer op De Eikenhof. ,,Het is de sfeer die mij aanspreekt. Veel vaste gasten voelen als familie, maar de camping wordt ook gerund door een familie. Dat voel je.''

De wereld veranderde, maar Fokke en Hepie bleven genieten van hun stacaravan op een seizoenplek. Hepie overleed in 2010, maar Fokke komt dit jaar voor het 50ste seizoen. Dochter Thea (53), die hier al rondhuppelde toen ze twee turven hoog was, heeft een caravan naast pa. Twee van haar drie zoons vonden de liefde van hun leven op de camping. ,,Dit hoekje van het terrein is een klein dorp. De sfeer is uniek.''

Lees ook: Toerisme voor economie van regio Arnhem-Nijmegen van vitaal belang

Klusjes

Jan, Remi en Roel runnen het bedrijf vanaf 2009 samen. Ouders Janneke (67) en Henk (68) Oosterveld verzuimen nog steeds geen dag. Ze bemoeien zich niet meer met de operationele leiding, maar klusjes zijn er altijd. ,,Het grote verschil met vroeger is dat de gasten toen jaren achter elkaar kwamen, kijk naar Fokke. Hij is gast, maar ook vriend, bijna familie. Zo zijn er meer. Nu is de gast vluchtiger. Hij boekt kort van tevoren en blijft korter'', zegt Jan Oosterveld. ,,De gast trekt tegenwoordig meer de regio in, vroeger moest de camping het doen.''

Allemaal bij naam

,,Wij doen dit als familie. We werken tussen onze gasten. We kennen ze bijna allemaal bij naam. Jan doet de boekingen, Roel is verantwoordelijk voor het groen en de techniek en ik doe de horeca. We schuiven net zo gemakkelijk door. Dat maakt ons bedrijf uniek. We zijn er dag en nacht voor de gasten. We wonen allemaal op het terrein. Dit is een levenswijze, een passie. Dat merkt de gast'', zegt Remi.

Strubbelingen

,,Natuurlijk hebben wij als broers wel eens strubbelingen, maar we zijn nooit langer dan een uur boos.'' Ondanks het feit dat veel mensen overdag uitwaaieren, ontbreekt het ze aan niks op het terrein. Zo investeerden de broers in meer verhuuraccommodaties, overal kabelaansluitingen, een indoorspeeltuin, vernieuwde terrassen en is er het Klimbos Avontuurlijk Paasloo. Uiteraard is er overal wifi, want als dat uitvalt, breekt er een revolutie uit. Ook een verschil met vroeger.

Het 50-jarig bestaan wordt vandaag gevierd met een receptie voor gasten en genodigden.

Dit is een levenswijze, een passie. Dat merkt de gast.

Remi Oosterveld, mede-eigenaar Recreatiecentrum De Eikenhof