Nieuws Familiebedrijf
Roozemond gaat al elf generaties met de tijd mee
Aannemers- en timmerbedrijf Roozemond BV in Stavenisse is het oudste Zeeuwse familiebedrijf. Leendert Roozemond (25) is straks de twaalfde eigenaar. PZC maakte een reportage.

Altijd werd aannemers- en timmerbedrijf Roozemond in Stavenisse overgenomen door een lid van de familie. Het ging voornamelijk over van vader op zoon. Dat was ook zo bij Leen Roozemond (57). Hij nam in 1996 de plek in van zijn vader als eigenaar van Roozemond BV. ,,Het was vanzelfsprekend dat ik het bedrijf zou overnemen. Zo ging dat."
Het bedrijf werd in 1650 opgericht door dorpstimmerman Cornelis Rosemont uit Stavenisse. Met zijn timmergereedschap en metseltroffel liet hij zich inschrijven als vakman. Nu (ver)bouwt het bedrijf met vijf vaste werknemers en een aantal inhuurkrachten en stagiairs woningen en bedrijven en doet het renovatie- en timmerwerk, voornamelijk op Tholen.
Koers
Leen: ,,Ik werkte in het begin veel samen met mijn vader. Dat ging goed. Natuurlijk verschilden we wel eens van inzicht. Maar dat losten we samen op. En op den duur moet je als eigenaar toch de touwtjes uit handen geven." Dat doet hij nu zelf ook. Officieel is Leen samen met zijn vrouw Elly nog eigenaar van Roozemond BV. Maar Leen werkt nu voornamelijk 'achter de schermen', in de werkplaats. Elly zorgt voor de administratie en werkt in de winkel met bouwartikelen in de Voorstraat. Zoon Leendert (25) maakt zich klaar om als twaalfde generatie de directeursplek in te nemen. Hij werkt nu als calculator, project- en bedrijfsleider in het familiebedrijf. Vader Leen: ,,Je moet jong talent een kans geven en openstaan voor nieuwe dingen. Natuurlijk moet je ingrijpen als het niet goed gaat -maar dat is nog nooit gebeurd."
Leendert werkt sinds zijn eenentwintigste bij zijn vader. In de eindexamenklas van havo begon hij na te denken over de toekomst en besloot hij verder te gaan in het familiebedrijf. Hij studeerde bouwtechnische bedrijfskunde in Tilburg en gebruikt de opgedane kennis in de aanloop naar de overname van Roozemond BV.
Medewerker
Vader en zoon werken veel samen. ,,Dat is handig -de communicatie gaat snel en we hebben een goede band." Zoals in elk bedrijf en in iedere familie hebben ook de Roozemonds wel eens een meningsverschil. Maar dat praten ze altijd snel uit. Leendert: ,,Het is altijd goed om te bedenken: 'heb ik een familie met een bedrijf of een bedrijf met een familie?'" Zijn broer Peter en zijn zussen Marijke en Evelien vinden het prima dat hun broer het familiebedrijf overneemt. Ze hebben het naar hun zin in hun eigen beroepen als commercieel medewerker, assistent-accountant en verloskundige. Leendert: ,,Pas hadden we het er op een bijeenkomst over of ondernemen in je genen zit. Deels wel, denk ik. Aan de andere kant groei je daar vanzelf in en leer je het door vakliteratuur, onderzoek en vooral de praktijk."
Lees ook: Familiebedrijf Zeelandia in de race voor prestigieuze prijs
Timmerman
Het is bijzonder om eigenaar te zijn van het oudste Zeeuwse familiebedrijf. Roozemond BV vierde in 2015 zijn driehonderdvijfenzestigjarig bestaan. Maar de familie Roozemond blijft er nuchter onder. Leendert: ,,Hoe de generaties het voor je hebben gedaan is niet je eigen verdienste. Er ligt natuurlijk al een goede basis. Maar je moet blijven ontwikkelen en meegaan met de tijd." Dat heeft het familiebedrijf altijd gedaan, zegt Leen. ,,In 1936 hadden wij onze eerste elektrische machine." Hij heeft vertrouwen in de leidinggevende capaciteiten van zijn zoon. ,,Leendert is straks de eerste die als manager is opgeleid. Zelf ben ik na de LTS begonnen als timmerman en werd daarna eigenaar. De meeste mensen in de bouw zijn doeners. Maar de tijden zijn veranderd. Zoveel papierwerk als nu was er vroeger nog niet."
continuïteit
Leendert heeft geen drastische veranderingen binnen het bedrijf op het oog. Het sleutelwoord van een succesvol familiebedrijf is continuïteit. ,,Je moet de goede, oude gewoonten mixen met goede nieuwe ontwikkelingen. Je moet niet stilstaan." Leen: ,,Stilstand is achteruitgang. Maar je moet ook weer niet al het oude overboord gooien. Daar zijn ook bedrijven door kapotgegaan."
Privé
De huidige eigenaar en zijn vrouw wonen aan de rechterkant van het bedrijf in Stavenisse. Het huis aan de linkerkant is van Leendert. Het is soms lastig om werk en privé te scheiden, stelt Leendert. ,,En het is nu veel meer een 24-uurseconomie dan vroeger. Het is bijvoorbeeld bijna onmogelijk om de telefoon na zeven uur niet meer op te nemen."
Tevreden klanten en bijzondere opdrachten geven hem veel voldoening. ,,Zo hebben wij de houten deuren van het leeuwenverblijf in Diergaarde Blijdorp gemaakt. En soms werken we voor toonaangevende personen, ik mag niet zeggen wie. Maar dat is toch speciaal. Maar natuurlijk zijn we blij met alle tevreden klanten."
Inzichten
Timmerman Leendert van Steenis (45) is een van de werknemers van Roozemond BV. ,,Ik doe allerlei timmer- en tegelwerkzaamheden. Acht jaar geleden werd ik door een ander bedrijf voor een klus uitgeleend aan Roozemond en kon ik hier blijven werken." Hij heeft het erg naar zijn zin. ,,Als je begint met een klus heb je niets, een halfjaar later staat er een huis. Dat geeft me veel voldoening." Het werken bij een familiebedrijf bevalt hem goed. ,,De sfeer is positief. Het is mooi dat de oude generatie en de nieuwe generatie samenwerken. Zo kun je de goede, oude ervaring koppelen met nieuwe inzichten."
Koningshuis
Een van de mooiste dingen die vader Leen meemaakte, was de nieuwjaarsreceptie bij koning Willem-Alexander en koningin Máxima rond het thema 'bouw' in 2013. De koning nodigde hem uit als een van de vertegenwoordigers van de bouwsector. ,,Er belde iemand van paleis Noordeinde of wij wilden komen. Ik vroeg me nog af of het echt waar was. Maar toen de uitnodiging kwam, wisten we het zeker. Het was erg indrukwekkend. Ik heb Beatrix ook nog gesproken. Natuurlijk is zoiets voorbij voordat je het weet, maar het was toch een hele mooie ervaring."
Trots
Het verhaal van het familiebedrijf werd al eerder opgetekend. Zo staat Roozemond BV in een boek met tien andere, oude Nederlandse familiebedrijven en schittert tussen namen als Bavaria en De Kuyper. ,,We zijn wel trots, maar we lopen er niet mee te koop," zegt Leen. ,,Sommigen denken dat het makkelijker is om klussen te krijgen als je een oud bedrijf hebt. Maar dat is niet zo. Je krijgt geen werk omdat je al zo lang bestaat. Je moet blijven vechten en ontwikkelen." Daar is Leendert het mee eens. ,,Maar verder bouwen op het fundament van een oud bedrijf is nooit verkeerd.''
Je moet de goede oude gewoonten mixen met goede nieuwe ontwikkelingen. Je moet niet stilstaan