Nieuws Familiebedrijf

Na 83 jaar sluit Eindhovense kapsalon Lukken

Maar liefst 83 jaar lang zat kapsalon Lukken op de Strijpsestraat in Eindhoven, zaterdag doet Gerhard Lukken (70) de deur van het familiebedrijf voor het allerlaatst op slot.

Yolanda Neijts / AD 27 december 2019

Kapper Gerhard Lukken Eindhoven

Kapper Gerhard Lukken. Nog éven. Foto: Foto van de Meulenhof / DCI Media.

We schrijven 1936 toen Ben Lukken, vader van de huidige eigenaar Gerhard Lukken, zijn eigen kapsalon begon. Die stap werd eigenlijk uit nood gezet, want kort daarvoor was hij ontslagen door de kapsalon waar hij toen werkte. Die kon zijn salaris van 2,50 gulden niet meer betalen.

Maar het pand op de Strijpsestraat kwam vrij en Ben Lukken trok er in: voorin was de zaak, achter de ensuite deuren woonde het jonge gezin Lukken. ,,Het was echt een herensalon”, vertelt Gerhard Lukken aan het AD. ,, Al verkocht mijn moeder er ook nog een tijd lang sigaren, sigaretten en parfumerie-producten.”

Lees ook: Zo overleef je als retailer een steeds leger wordende winkelstraat

De jonge Gerhard wist al snel dat hij in zijn vader’s voetsporen zou stappen en vertrok in 1966 naar de Kappersschool in Rotterdam. Hij volgde er de opleiding bediende, later behaalde hij op de kappersavondschool er het diploma Vakbekwaamheid bij. In 1985 leerde hij ook nog het damesvak.

,,Maar al snel nadat ik in Rotterdam was begonnen, werkte ik met mijn vader mee in de zaak", vervolgt hij. ,,Dat ging prima, hij heeft me altijd mijn eigen gang laten gaan. Maar toen hij in 1974 ernstig ziek werd, heb ik de zaak overgenomen.”

Zijn ouders verhuisden en Gerhard betrok met zijn vrouw Tine de woning op de Strijpsestraat, inmiddels boven de salon. Ook zij werkte er tot haar pensioen vijf jaar geleden altijd mee.”

Kappersgen in bloed

Lukken noemt het kappersvak een ‘ziekte’. ,, Ik kan het niet uitleggen, maar in onze familie zit het kappersgen echt in het bloed. Mijn zoon is kapper - hij heeft een eigen salon in Best - en twee van mijn zussen zijn ook het vak in gegaan. Mijn vrouw verzorgde vooral het kleuren, een zus verzorgde hier vroeger de permanenten.”

"De meesten komen hier al jaren lang, mijn oudste klant komt hier zelfs al sinds 1943, bij mijn vader. Ik heb hem deze week voor het laatst geknipt"

Lees ook: Waarom Stenen Winkels Winnen (en webwinkels verliezen)

Klant sinds 1943

Personeel heeft Lukken nooit gehad. ,,De een-op-een relatie met mijn klanten is dan ook een kenmerk van de salon. Lukken: ,,De meesten komen hier al jaren lang, mijn oudste klant komt hier zelfs al sinds 1943, bij mijn vader. Ik heb hem deze week voor het laatst geknipt. Maar wat ik ook bijzonder vind, is dat de meesten blijven hangen. Echt, de minderheid komt uit Strijp. Klanten die hier jaren geleden studeerden, komen nóg acht keer per jaar naar Eindhoven om hier hun haar te laten doen.”

De relatie met zijn klanten emotioneert Lukken. ,,Het is er een van vertrouwen. Omdat ik alleen op afspraak werk, wordt hier ook lief en leed gedeeld. Dat gaat soms zo ver dat een man mij dingen vertelt die zijn vrouw niet weet en zijn vrouw dingen die hij niet weet.”

Chris Bus, negentien jaar klant bij Lukken, zit ondertussen rustig in een stoel te lezen tot Lukken klaar is met dit gesprek. Maar nu springt hij er tussen en zegt: ,,Maar afgezien van de gezelligheid, kan Lukken ook nog een beetje knippen.”