Nieuws Familiebedrijf

Christiaan Ruesink (Veronica Superguide): waarom Succession een van de beste dramaseries ooit is

Bij veel Amerikaanse series is het laatste seizoen vaak niet het beste. Bij Succession wel. En dat zegt wel wat, want de serie rond de puissant rijke mediatycoon Logan Roy was al steengoed. Dat hebben we allemaal te danken aan Jesse Armstrong, bedenker en schrijver van de populaire HBO-serie.

Christiaan Ruesink 21 mei 2023

Succession

Rondom de laatste aflevering van Succession besteedt De Ondernemer in een drieluik aandacht aan de populaire HBOMax-serie. Drie experts (lees: fans) van de serie beschrijven Succession ieder vanuit hun expertise. Over entertainment, familiebedrijven, bedrijfsoverdracht, over fictie en werkelijkheid.

De kick off doet Christiaan Ruesink, hoofdredacteur van Veronica Superguide.

Hierboven kun je de trailer van het eerste seizoen bekijken.

'De messcherpe dialogen in Succession zijn een genot. Soms heel direct en dan is het overduidelijk wat er wordt bedoeld, maar vaker indirect en is het vooral interessant om in te vullen wat er juist niet wordt gezegd. In die zin is het een typische acteurs-serie, er komen geen actiescènes of visuele effecten aan te pas. Meestal zijn we getuige van een gesprek, ergens in de megalomane wereld van miljardair Logan Roy, de New Yorkse zakenman die overduidelijk is gemodelleerd naar Rupert Murdoch, de grootste mediatycoon van de wereld.

Waystar Royco, mediaconglomeraat

Voor wie de serie niet kent: het draait om pater familias Logan Roy. Hij staat aan het hoofd van het eigenhandig opgebouwde mediaconglomeraat Waystar Royco. Hij heeft vier kinderen: Connor, Kendall, Roman en Shiv. Connor heeft als enige een andere moeder. Hij is ook de zonderling van het gezin en als enige niet geïnteresseerd in de opvolging van Logan. Want die staat vier seizoenen lang op het spel. Al in de eerste scène, tijdens Logans 80e verjaardag, zien we dat hij met zijn gezondheid worstelt. Hij herstelt weliswaar, maar de opvolgingskwestie is de kurk waar de serie op drijft.

Logan weet dat hij Waystar Royco los moet laten, maar kan het niet. Niemand is goed genoeg om hem op te volgen.

Logan is een vuilbekkende (zijn favoriet uitspraak is: fuck them all) tycoon die als vader niet in staat is liefde te geven aan zijn kinderen en eigenlijk alleen maar leeft voor zijn bedrijf. Hij weet dat hij het los moet laten, maar kan het niet. Niemand is goed genoeg om hem op te volgen. Al denken de kinderen daar anders over. Zij zien zichzelf als de nieuwe CEO. Omdat ze dat alle drie vinden, is er voortdurend strijd. Logan doet daar volop aan mee en speelt zijn kinderen tegen elkaar uit. Ondertussen probeert hij het bedrijf, via overnames, toekomstbestendig te maken.

Lees ook: 'Dramaserie Succession is een spiegel voor familiebedrijven'

Wie niet beter weet, zou denken dat Waystar Royco écht bestaat. Om de geloofwaardigheid van de serie te waarborgen, maken ze gebruik van rijkdom-consultants die checken of dat wat de schrijvers verzinnen in werkelijkheid ook zo gaat. Er zijn scènes geschrapt waarin de hoofdrolspelers een jas droegen op weg naar de helikopter voor een werkbespreking. Dat gebeurt in het echt nooit, legde de consultant uit. Omdat ze altijd via een auto tot aan de deur van de helikopter worden gebracht om bij het uitstappen meteen weer in een gereedstaande auto te stappen voor de volgende meeting.

Logan wordt gespeeld door de gelauwerde Brian Cox. Hij is een hardvochtige man, niet in staat tot het geven van liefde terwijl je voelt dat hij het wel zou willen. Diep in zijn hart vindt hij zijn kinderen verwende mislukkingen die door het rijke leven volledig los zijn geraakt van de werkelijkheid. Wanneer hij tegen zijn kroost zegt: ‘Ik houd van jullie, maar jullie zijn geen serieuze mensen’ geeft dat precies aan hoe hij zich tot hen verhoudt.

De familie Roy, de hoofdrolspelers in Succession. Foto: HBOMax.

Succession is een van de beste dramaseries ooit.

En toch is Logan niet onsympathiek. Heel af en toe laat hij trekjes zien van menselijkheid en dat maakt hem meteen een mens van vlees en bloed, met sterke en zwakke punten. Eigenlijk geldt dat voor alle karakters in de serie. Niemand is ééndimensionaal. Voor vrijwel iedereen voel je het ene moment een zekere genegenheid dat dan ineens weer kan omslaan in ergernis.

Wie moet, gaat, kán Logan opvolgen?

Zo oogt Kendall aanvankelijk heel sterk en lijkt hij de gedroomde opvolger, totdat deze verslavingsgevoelige zoon eigenlijk een instabiele, wandelende tijdbom blijkt die elk moment kan ontploffen. De andere zoon, Roman, leren we kennen als een neurotische losbol zonder enige moreel besef die alleen is geïnteresseerd in seks en vrouwen. Maar juist hij lijkt naar het einde toe nog het meest een geweten te hebben. En dan is er Shiv, de meest intelligente van de drie, maar ook de meest manipulatieve. Gaat zij uiteindelijk met de opvolging aan de haal? Of pakt een van de verrassende bij-figuren, die zich ophouden aan de rand van de familie, zoals de verrukkelijke Tom Wambsgans, neef Greg of Logans derde vrouw Marcia de volle buit?

We zullen het snel weten, want op 28 mei zendt HBO de allerlaatste aflevering uit van een van de beste dramaseries ooit.

Christiaan Ruesink

Hoofdredacteur Veronica Superguide

Christiaan Ruesink is hoofdredacteur van Veronica Superguide (DPG Media). Met zijn redactie verzorgt hij elke dag de beste journalistieke gidsende en entertainmentcontent op het gebied van televisie, films en series. Veronica Superguide is één van de grootste magazinemerken van Nederland.

Via deze link lees je hun eerdere recensie over Succession.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws