Nieuws Familiebedrijf

Wilfred Genee wordt ceo familiebedrijf JHB Group

Presentator Wilfred Genee gaf zaterdag ter gelegenheid van zijn 50ste verjaardag een groot feest op een boot. Daar werd bekend dat de geboren Fries chief executive officer (ceo) wordt bij familiebedrijf JHB Group uit Brabant. Een bedrijf dat zich bezighoudt met een combinatie van voeding, zorg en techniek. Voor honderden werknemers.

DENNIS JANSEN | FOTO JACQUELINE DE HAAS 26 juni 2017

Wilfred genee vi 50 ceo familiebedrijf

"Ceo for a year, eerst een jaar om uit te vinden of ik het kan en of we bij elkaar passen, en in combinatie met VI", nuanceert hij in het AD. "Een prachtige uitdaging bij een mooi bedrijf."

"Toen ik werd gevraagd, zei mijn vrouw meteen: moet je doen. Ze zei: je bent duidelijk, kunt verwoorden wat er goed en fout gaat zonder persoonlijk te worden en bent oplossingsgericht. Ze heeft gelijk, denk ik. Ik kan mensen in hun kracht zetten. Dat is wat bij Voetbal Inside ook doe."

Carrière

Twee dromen had Wilfred Genee in de tweede klas van het gymnasium: sport op zondagavond presteren en vader worden. Het eerste gebeurde op z'n 38ste, het tweede vier jaar later. Ambitieus is de geboren Fries, die later rechten studeerde, altijd gebleven. Hij maakte carrière bij SBS 6, Canal +, RTL 5 en Talpa, presenteerde De Wedstrijden, Voetbal International, Voetbal Inside, Tour du Jour, won de Televizier Ring, doet BNR Radio en schreef met zijn vrouw het boek Vullen & Voeden.

Financieel goed

,,Als 50 de leeftijd is om de balans op te maken, kan ik zeggen dat ik veel kruisjes kan zetten op mijn checklist. Alles wat ik in mijn hoofd had, is gelukt. Ik ben gezond, heb een mooi gezin, we hebben het financieel goed en mijn carrière loopt lekker. Johan Derksen en René van der Gijp zullen me uitlachen, maar ik ben de laatste tijd steeds vaker dankbaar voor wat ik heb. Het vaderschap heeft een tijdje mijn ambities getemperd, maar nu de kinderen naar school gaan, is de onrust terug. Heb ik er alles uitgehaald, of moet ik nog een keer gas geven om écht mijn kwaliteiten te verzilveren? Of word je dan weer als arrogant gezien?"

Media-aandacht

Wilfred Genee op kantoor als Brabantse ceo, het is even een ander beeld. ,,Nou, ik kan me best voorstellen dat ik me straks helemaal terugtrek in de anonimiteit, hoor. Veel mensen zeggen: jij kunt niet zonder die media-aandacht en in het middelpunt staan. Eerlijk? Ik denk het wel. Het enige wat ik er jammer aan zou vinden - en dat is natuurlijk ook weer apart om van jezelf te zeggen: ik denk dat ik best wel goed kan presenteren." Het presenteren voor honderdduizenden mensen, de sportreisjes naar het buitenland, de lezingen voor volle zalen, het valt, zegt Genee, 'allemaal in het niet bij het zijn van een goede vader'.

Dromen

,,Daarin word je elke dag beproefd. Een draaiboek voor het vaderschap is er amper. Ja, je krijgt ook iets mee van thuis. Mijn ouders hebben mij alles gegeven. Ik ben hun dankbaar voor de basis. Ik kon studeren. Ze waren lief, maar ook angstig. Kozen voor zekerheid. Ik probeer mijn kinderen met iets meer geloof in eigen kunnen op te voeden. Meer risico's. Heb je dromen, jaag ze na. Doe je best ervoor, dan gaat het lukken.

Lees ook: Gouden jaren Matthijs van Nieuwkerk lijken geteld

Maakbaar

Ik geloof dat het leven tot op zekere hoogte maakbaar is, maar ik besef dat het voor kinderen niet altijd makkelijk is. Wat ze krijgen aan impulsen, opdrachten, verwachtingen. Heb ik het nog niet eens over social media, want mijn oudste is pas 7. Maar ik bracht haar laatst naar de klas. Werden de banken uit elkaar geschoven, want er volgde een Cito-toets. Zag ik haar zitten, dat frêle meisje alleen. Zeven jaar! Dan denk ik: Cito-toetsen, donder toch op. Laat ze lekker spelen."

Afstandelijkheid

Heel even valt het weg, die ogenschijnlijke afstandelijkheid van Wilfred Genee. ,,Afstandelijk en ongeïnteresseerd, zo kom ik vaak over, het zal wel. Ik ben vaak lastig te lezen en onhandig met gevoel. Ik deed ooit een interview met Ron Jans. Daar stond boven: zachtheid is mijn kracht. Dat vond Ron van zichzelf. Stiekem herkende ik daar ook wel iets in. Ik weet niet of het zo is, maar laat ik het anders stellen: Lili kan volgens mij mijn zachtheid zien. Ik laat het haar op momenten zien."

Bevoorrecht

Het BN'er-schap is de 'prijs die erbij hoort', aldus Genee. ,,Nee, ik klaag niet. Vorige week hoor ik Peter R. de Vries in mijn uitzending van BNR zeggen: 'Als ik het allemaal opnieuw zou moeten doen, had ik het niet gedaan'. Hou nou toch op Peter! Ons werk heeft een enorme voordelen. Ik kom op bijzondere plekken, sta in Stockholm bij de Euopa League-finale van Ajax, ik doe alleen maar leuke dingen! Ik ben een bevoorrecht mens."

Gelul

50 jaar wordt hij morgen. ,,50, 50...", mijmert hij. ,,Toen ik jong was, zag ik 50 als heel oud. Ik heb ook wel gezegd: wie het flikt om een Abraham in mijn tuin te zetten, zo'n pop met grijs haar en een enorme baard, heeft een probleem. Aan de andere kant: ik hoor mensen zeggen dat 50 het nieuwe 40 is. Wat een gelul! Dat heeft iets wanhopigs. Iets als 'Kijk nou, ik bén niet zo oud, hoor'. Maak het nou niet groter dan het is! Nou, ik ben 't, ik ben 50, so what?"

Aanstekelijke energie

Je zou 't 'm niet geven, 50. Wilfred Genee heeft nog altijd een jongensachtige uitstraling, praat in de hoogste versnelling en heeft een aanstekelijke energie. Berusting is er zeker, maar dan voor wat betreft zijn ego. Programma's als Wie Is De Mol, Chantal Janzen ('Hoe aardig ook') Blijft Slapen, ze hoeven niet bij hem aan te kloppen. ,,Heel erg leuk allemaal, maar ik word moe van al dat gelul over mezelf. Jij vraagt me omdat Tour du Jour begint en het gaat weer over mij..."

Heb je dromen, jaag ze na. Doe je best ervoor, dan gaat het lukken

TV-presentator en ceo Wilfred Genee