Nieuws Actueel

Federal Reserve verhoogt rente VS naar hoogste stand sinds 2001

De Federal Reserve verhoogt de rente in de Verenigde Staten met een kwart procentpunt. Die staat nu op een bandbreedte van 5,25 tot 5,5 procent en dat is het hoogste niveau sinds 2001. De centrale bankiers van de Fed houden de deur naar verdere rentestappen nadrukkelijk open.

ANP 26 juli 2023

ANP260723236 1

Met de nieuwe verhoging komt alweer een einde aan de pauze in de rentestappen die de Amerikaanse centrale bank vorige maand inzette. Daarvoor had de Fed de rente tien keer op rij opgeschroefd. Maar dat bleek nog niet voldoende om de inflatie onder controle te brengen. Met name de kerninflatie, waarbij de sterk schommelende prijzen van energie en voedsel niet meetellen, blijft hoog.

Als rechtvaardiging voor de verhoging wijst de Fed verder op de sterke arbeidsmarkt. De krapte daar leidt tot hogere salarissen en dat jaagt de inflatie aan. Maar de arbeidsmarkt is ook een teken dat de Amerikaanse economie nog weerbaar is en niet direct in een recessie zal duiken.

Met de hogere rente hoopt de Fed de economische activiteit wat af te remmen. Geld lenen wordt daardoor duurder en dus zullen bedrijven voorzichtiger zijn met investeringen. Consumenten zullen naar verwachting ook minder geld lenen om bijvoorbeeld dure spullen te kopen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws