Nieuws Fintech
Moet je mee met Bitcoin? 5 deskundigen geven advies
Recordkoersen en steeds meer beleggers: digimunten zijn hotter dan hot, schrijft het AD. Moeten ondernemers instappen of volgt een koersval?

Joe Kennedy, een puissant rijke Amerikaan, kreeg eind jaren 20 van de vorige eeuw beleggingstips van zijn schoenpoetser en wist genoeg. Hij verkocht al zijn aandelen. Zijn redenering: als zelfs de schoenpoetser (of de taxichauffeur, of de kapper) met aandelen bezig is, is de markt op een ongezond punt aanbeland en zijn de aandelen waarschijnlijk overgewaardeerd.
The Great Depression
Kennedy kreeg gelijk. Even later crashte de beurs op een ongekende manier, en dat was het begin van The Great Depression.
Digitale munten
Zijn we nu getuige van eenzelfde situatie? Parallellen zijn er zeker. Jan met de pet heeft zich ook anno 2017 op een nieuwe markt gestort: die van de digitale munten. BTC Direct, een van de bedrijven die Nederlanders helpt om in bitcoins en andere cryptocurrency (cryptogeld) te handelen, registreerde alleen in de eerste negen maanden van dit jaar al 44.000 transacties, per keer goed voor ruim 500 euro. Onderzoeksbureau TNS Kantar schatte vorige maand dat liefst 135.000 Nederlanders inmiddels een digitale munt in bezit hebben.
Goudzoekers
Daar kun je schamper over doen. Vraag tien van deze beleggers wat een bitcoin nou precies is, of wat de fijne kneepjes van de achterliggende blockchain-technologie zijn, en minstens acht zullen binnen twee zinnen vastlopen. Niet voor niets worden deze beleggers weggezet als goudzoekers, die niet weten wat ze doen en daardoor onverantwoorde risico's nemen.
Rabobank
Of zoals de Rabobank het gisteren in zijn dagbericht enigszins gekscherend formuleerde: 'Beleggen (..) in een munt-grondstof- aandeel-fenomeen-iets wat geen rente geeft, geen dividend uitkeert, geen algemeen geaccepteerd betaalmiddel is, ongereguleerd is en geen intrinsieke waarde heeft. Wat kan er in hemelsnaam misgaan?'
Kinderschoenen
Ook de toezichthouders in Nederland, De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten, waarschuwen nu al enkele jaren voor het gevaar van digitale munten. Omdat cryptomunten nog in de kinderschoenen staan, daarom nog volop in ontwikkeling zijn én omdat het nog maar de vraag is of ze ooit een volwaardige rol in het geldsysteem gaan spelen, is de koers ervan met veel onzekerheid omgeven. De huidige recordwaarde is vooral een afspiegeling van de enorme belangstelling van speculanten. Naar de reële, onderliggende waarde is het voorlopig gissen.
Koersontwikkeling
Kan allemaal waar zijn, maar tot nu toe hebben de amateurbeleggers de koersontwikkeling toch maar mooi aan hun zijde. Gisteren ging de bitcoin door de magische grens van 10.000 dollar heen. Een jaar geleden noteerde een bitcoin nog minder dan 1.000 dollar. Een rendement van - schrik niet - 900 procent. En dus zitten al die duizenden mini-investeerders iedere avond weer verlekkerd achter hun pc of iPad. Even kijken hoeveel procent er vandaag weer bij is gekomen.
Cashen
Met hun jubelverhalen steken ze hun buren aan. En hun collega's, die ook wel brood zien in wat extra euro's. Want euro's, daar gaat het uiteindelijk toch om. Weinig mensen kopen bitcoins om er hun boodschappen mee te betalen of om te sparen. Ze hopen toch vooral te cashen, ooit.
Handelsplatforms
Maar voorlopig niet, constateert Bas van Bockel van BTC Direct. ,,Het aantal mensen dat wil kopen is momenteel een stuk groter dan het aantal verkopers. Verkopers zie je vooral als de koers ineens een duikvlucht neemt, en je hebt ook wel mensen die automatisch verkopen als de koers een bepaald punt bereikt. Maar in tijden dat de koers sterk stijgt, zoals nu, kopen wij de munten namens onze klanten toch vooral bij professionele aanbieders, op internationale handelsplatforms.''
Tulpenmanie
Naast de juichende koersen hebben bezitters van cryptomunten nog een troef in handen, een tweede argument om in die gekke munten te beleggen. Aan de ene kant laat de gevestigde orde weinig kansen onbenut om twijfel te zaaien over de bitcoin. De baas van JPMorgan Chase noemde bitcoinbeleggers 'stupid'. Een hoge ome van de ECB vergeleek de populariteit van de munt met de Nederlandse tulpenmanie uit de 17de eeuw, de oervariant van de financiële zeepbel.
Digitale munten
Aan de andere kant: de nieuwe munten echt negeren, de bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie zomaar links laten liggen durven veel banken en toezichthouders ook niet. De Zwitserse bankreus UBS leidt een consortium van zes banken dat werkt aan digitale versies van traditionele munten. De centrale bank van Zweden, de Riksbank, onderzoekt of het een digitale versie van de Zweedse kroon kan ontwikkelen.
En dus, redeneren veel beleggers, zal er wel iets in zitten, in dat voor mij compleet onbegrijpelijke systeem. Wat precies, dat zien we later wel.
6 x advies van deskundigen
Willem Vermeend (ambassadeur fintechsector): 'Begin er niet aan'
De oud-minister en tegenwoordig ambassadeur van de fintechsector mag zich expert noemen: hij bezat bitcoins én heeft een boek geschreven over cryptomunten.
Zijn inschatting: de koers kan vandaag door het dak gaan, maar kan net zo goed morgen een groot deel van zijn waarde verliezen. ,,Deze munt is een zeepbel, er zit geen waarde achter'', zegt hij stellig. ,,Mensen stappen nu in omdat ze de waarde snel zien stijgen. Maar zodra de waarde daalt, kan het sentiment omslaan en zullen mensen 'm massaal willen dumpen.''
Kuddegedrag, noemt hij het. De verkoop kan volgens hem best een lastige klus zijn, zo ondervond hij toen hij een deel van zijn munten verkocht. ,,Je koopt ze snel, maar je raakt ze moeilijk kwijt.''
Zijn advies: stap er niet in.
Jan-Willem Burgers (cryptocurrency-expert CapGemini): 'Correctie niet waarschijnlijk'
Eigenlijk wil de expert zijn vingers niet branden aan een voorspelling, want 'er zijn veel factoren die het verloop bepalen', maar als hij dan toch een wilde gok moet doen, zou het hem niets verbazen als er op korte termijn een correctie komt van 30 tot 40 procent. ,,Het zou mij dus niets verbazen als bijvoorbeeld in twee weken de prijs weer op 6.000 dollar staat. Op een gegeven moment zal er ongetwijfeld een correctie komen zoals op iedere markt, maar of deze over twee weken of vier maanden gaat plaatsvinden, durf ik niet te zeggen.''
De reden voor die correctie: de markt voor bitcoins is klein en gevoelig voor schommelingen, gevoeliger dan bijvoorbeeld de aandelenkoersen voor grote bedrijven.
Didi Taihuttu (overtuigde koper): '100.000 dollar in 2020'
De Nederlander Didi Taihuttu gelooft in de bitcoin. Hij verkocht alles en stak zijn geld in bitcoins. Samen met zijn gezin woont hij op een camping bij Venlo. Mensen verklaren hem voor gek, máár Taihuttu weet het zeker: de munt zal nog verder in waarde stijgen.
,,In februari tikt-ie de 15.000 dollar aan. In 2020 is de bitcoin 100.000 dollar waard'', zo luidt zijn voorspelling. Waar hij dit op baseert? Zijn belangrijkste argument: schaarste. Er zijn nu 16,5 miljoen stuks in omloop en dat kunnen er maximaal 21 miljoen worden.
Schaarste maakt mensen gretig, zegt Taihuttu. ,,De mens is van nature hebberig. Zeker nu duidelijk wordt dat de munt geen zeepbel is, willen meer mensen instappen. Dat drijft de prijs verder op.''
Rutger van Zuidam (Dutchchain.com): 'Net een weerbericht'
Het bedrijf Dutchchain.com van Rutger van Zuidam levert softwarediensten die gebruikmaken van blockchain-technologie, zoals de Groninger stadjerpas, en organiseert het grootste open innovatieprogramma op het gebied van blokchain ter wereld: de Dutch Blockchain Hackaton.
Hij denkt dat de digitale munt een blijvertje is. Maar of het aandeel nu stijgt of daalt, dát laat hem eigenlijk koud. ,,Het is net het weerbericht, niet te voorspellen.'' Hij is veel meer geïnteresseerd in de techniek achter de bitcoin. Die staat nog in de kinderschoenen, maar bedrijven en overheden zijn ermee bezig. Voor hem een bewijs dat cryptomunten als de bitcoin steeds vaker zullen worden omarmd door de 'traditionele partijen'.
Richard Kohl (BitcoinWednesday.com): 'Koers richting miljoen dollar'
Richard Kohl van BitcoinWednesday.com en bestuurslid van stichting Bitcoin Nederland is ervan overtuigd dat deze virtuele munt een blijvertje is. ,,Neem de neezeggers niet serieus. Als je de kans hebt om de bitcoin te accepteren in ruil voor goederen en diensten, twijfel dan niet.''
Volgens deze expert is de dollemansrit nog lang niet ten einde: over een aantal jaar zal de bitcoin aanzienlijk meer waard zijn dan nu. Waar het eindigt? De koers zal richting de 1 miljard gaan, voorspelt hij. Zijn verklaring is dat de bitcoin wordt gezien als een monetaire vluchthaven. ,,Bekeken als technologie is bitcoin de facto eigenlijk al de standaard: Bitcoin is het meest bekende en geteste voorbeeld van de blockchain-technologie.''
Verkopers zie je vooral als de koers ineens een duikvlucht neemt