Nieuws Actueel

Fitte werknemers zorgen voor een blije werkgever

Bolidt in Hendrik-Ido-Ambacht heeft een inpandige fitnesszaal, eigen trainers én een vitaliteitsapp. Dat leverde het bedrijf in 2016 de prijs voor Het Vitaalste Bedrijf van Zuid-Holland op. ,,Mensen worden niet alleen lichamelijk sterker, maar ook mentaal."

HELGA VAN KOOTEN | Foto: Bart Hoogveld | De Ondernemer i.s.m. MKB Nederland 26 september 2017

Bh Rientz Willem Bol04 bart hoogveld

Rientz Willem Bol (51), directeur van Bolidt, constateerde een paar jaar geleden iets opmerkelijks. Lager opgeleiden hebben vaak wel tijd om te sporten, maar geen geld. En omgekeerd: hoger opgeleiden hebben vaak wel geld om te sporten, maar geen tijd.

Fitnessruimte

Als werkgever van zowel lager als hoger opgeleiden meende hij beide problemen te kunnen tackelen: hij liet een fitnessruimte inrichten in het kantoorpand van zijn familiebedrijf, dat onder meer kunststof vloeren en scheepsdekken maakt. Van die fitnessruimte mogen niet alleen de 250 vaste medewerkers van Bolidt gebruikmaken, maar ook de 150 medewerkers in de flexibele schil. Plus al hun gezinsleden.

Lees ook: ‘Voelt iedereen zich goed? Dan stralen we dat als organisatie uit’

De fitnessruimte staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van het vitaliteitsprogramma van Bolidt. Net als de trainers van Fitmasters die er elke doordeweekse ochtend en avond zijn. Net als de groepjes die buiten gaan sporten. Net als het gratis fruit. En net als de app waarmee medewerkers kunnen bijhouden hoe vaak ze trainen en wat ze eten, inclusief portal waarin ze elkaar op de hoogte kunnen houden.

Meer binding

Ziet hij het effect van het vitaliteitsprogramma terug in bijvoorbeeld het ziekteverzuim? ,,Je hoopt dat mensen gemotiveerder zijn, maar dat is niet zo goed te meten. Maar ik zie wel van alles gebeuren en dat is een feestje. Er komt ook een mentale vitaliteit uit voort. Helderder hoofden, meer sprankeling. Meer binding ook. De mensen die meedoen - dat zijn er een stuk of veertig - krijgen een leukere band met elkaar. De gesprekken gaan niet meer alleen maar over het werk. Iemand van ons is nu aan het trainen voor marathons, iemand anders is van Den Helder naar Texel gaan zwemmen, drie medewerkers gaan de alternatieve Elfstedentocht over de Weissensee schaatsen. Dat geeft mij een enorme voldoening."

Je hoopt dat mensen gemotiveerder zijn, maar dat is niet zo goed te meten

Rientz Willem Bol, directeur van Bolidt