Nieuws Actueel

Flamyngo: de reisgids in je broekzak

Via sociale media zijn vakantietips zo gevraagd, maar telkens je tijdlijn checken is onhandig. Reisapp Flamyngo biedt de oplossing, schrijft het Parool.

Misha Melita 28 juli 2016

Flamingo

'Hé, Flamyngo me even.' Nu zouden we iemand nog raar aankijken bij die suggestie, maar over een tijdje is het net zo ingeburgerd als 'app me' of 'googel het'. Dat hoopt Flamyngo-oprichter Maarten Graven (31). Hij lanceerde de reisapp Flamyngo, die reistips van vrienden verzamelt.

Verzameling Flamyngo is eigenlijk een verzameling stedenreisgidsen, maar in plaats van experts of reisjournalisten die hotspots bijeenbrengen, zoals in de Lonely Planet, zijn het je vrienden die je door een nieuwe stad leiden. "Het is specifiek gericht op het scenario dat je tips van aan vrienden vraagt voor een vakantiebestemming, bijvoorbeeld op Facebook of Twitter. De app brengt al die tips samen."

TipsEen voorbeeld: je gaat voor het eerst naar Parijs. De Eiffeltoren en het Louvre stonden al op je lijstje, maar waar moet je heen voor de beste macarons en wat is een echt romantische plek om te dineren? In de app kun je een verzoek uitzetten. Daar maakt Flamyngo een link van die je deelt via Facebook, Twitter, WhatsApp of in een mailtje. Vrienden die erop klikken kunnen tips toevoegen voor Parijs en die komen in jouw Parijsreisgids terecht. Graven: "Iedere gids heeft een inbox, je krijgt meteen een pushbericht als iemand een tip geeft en dan bepaal jij: ik vind deze tip tof of niet. Zo ja, dan kies je 'accepteer' en wordt die toegevoegd aan je reisgids."

VrouwenHet is geen sociaal netwerk - daarvan zijn er al genoeg - al maakt de app wel gebruik van bestaande sociale netwerken, aldus Graven. De doelgroep is bovendien duidelijk: vrouwen tussen de 25 en 40 die meer dan vier keer per jaar op reis gaan. "Vrouwen zijn met reizen anders dan mannen, ze willen in de aanloop naar een stedentrip kunnen dromen en plannen waar ze gaan lunchen en wat ze willen bezoeken. Mannen zijn meer van het spontaan ontdekken." Bovendien willen vrouwen de tips later graag met elkaar delen, meent de 31-jarige ondernemer.

ReisgidsenDoor de tips ontstaan per stad reisgidsen in de app. Door een samenwerking met de app FourSquare (waarin bijna alle restaurants, cafés en hotels staan) komt er meteen een foto bij en krijgen alle spots een flamingovormige stip op de kaart. Als je zelf leuke plekken ontdekt, kun je die ook toevoegen, als iemand anders jou dan weer om tips voor Parijs vraagt deel je met één link het hele reisgidsje. En zo flamyngo'en we erop los, hoopt Graven.

Derde bedrijfHet lanceren van een bedrijf is Graven niet vreemd; Flamyngo is al het derde bedrijf dat hij begint. Na zijn studie bedrijfswetenschappen bedacht hij First Check, een bedrijf dat de cv's van sollicitanten controleert op waarheid. "In Nederland zijn we een beetje naïef daarin, maar in Amerika is het heel normaal om opleidingen en referenties te checken." Daarna startte Graven CityShare, dat hij beschrijft als een generale repetitie voor Flamyngo. Ook in die app draaide het om het delen van tips voor stedentrips met vrienden.

Wereld veroverenMet Flamyngo verwacht hij de wereld te veroveren. Over elk detail is nagedacht: "Flamyngo is in alle talen uit te spreken, de kleur, roze-rood, staat voor inspiratie. Door het woord 'go' erin activeer je mensen." Nu al heeft Flamyngo een flinke schare internationale gebruikers.

Symbool voor reislustDe naam kwam min of meer per toeval op Gravens pad. "Een van de developers zei: denk ook eens aan de symbolische waarde van vogels als het om reizen gaat. Toen ben ik gewoon de lijst van vogelsoorten op Wikipedia afgegaan." De flamingo bleek op een dag zeshonderd kilometer te kunnen vliegen en staat zo symbool voor reislust: Flamyngo was geboren.

KeniaHeeft de ondernemer zelf eigenlijk al zin gekregen in vakantie door het ontwikkelen van de reisapp? Graven: "In Kenia is er een meer met meer dan een miljoen flamingo's, daar willen we met het team een keer naartoe."

Flamyngo is gratis te downloaden in de Appstore. Aan een Androidversie wordt gewerkt.