Nieuws Actueel

Flevoland profiteert van banengroei Noord-Holland

Deze week is bekend geworden dat de twaalfde provincie het werkloosheidscijfer in een jaar tijd heeft weten om te buigen naar 7,7 procent in 2015.

Natasja de Groot 24 februari 2016

Almerewinkelstraateconomieflevoland

Wat is het geheim van Dronten, Almere en Lelystad? Of speelt 'geluk' hier een doorslaggevende rol? Econoom Rico Luman van het ING Economisch Bureau denkt dat het een mengeling van beide is.

De snelheid waarmee de werkloosheid is afgenomen in Flevoland, heeft Rico Luman overigens wel verrast, geeft hij desgevraagd toe. Wat Flevoland tegen leek te zitten in de crisis, daar lijkt de provincie - nu de economie weer aantrekt - juist de vruchten van te plukken. Wat die ingrediënten zijn? Luman: ,,Het grote aantal jongeren in een polderstad als Almere, de werkgelegenheid in Amsterdam, en de minder snelle groei van de bevolking.''

Een fors deel van de inwoners van de provincie Flevoland had tot de crisisjaren een baan in groot-Amsterdam. En juist de hoofdstad werd hard getroffen toen het economisch slecht ging. Ter illustratie: de werkloosheid steeg van de vier grote gemeenten het snelst in Amsterdam: van 7,9 naar 10 procent. Dat had weer direct invloed op de werkloosheid in Flevoland.

Sinds 2008 is de werkloosheid in de provincie met 5,3 procent gestegen tot in totaal bijna 9,3 procent in 2014. In totaal waren er in 2014 bijna 23.000 Flevolanders werkloos, van wie ongeveer de helft in de gemeente Almere woont, een forensenstad bij uitstek.

Nu de werkgelegenheid aantrekt in Noord-Holland, merkt ook Flevoland dat. Mensen kunnen weer forensen. En: vooral jongeren zijn gewild. ,,Je ziet het ook aan de cijfers: jongerenwerkloosheid daalt scherp. Flevoland is een van de jongste gemeenten van Nederland.''

Zo vinden Flevolanders onder andere een baan op Schiphol, in de facilitaire dienstverlening, beveiliging en schoonmaak. Jaren voerde Flevoland het lijstje aan met de hoogste werkloosheidscijfers, tot 2015. Nu heeft Groningen die koppositie overgenomen. Volgens het CBS heeft de provincie Groningen momenteel het hoogste werkloosheidspercentage van het hele land: zo'n 8,5 procent.

Flevoland is dus inderdaad aan de betere hand, maar helemaal florissant gaat het nog niet. De provincie zit nog boven het landelijke gemiddelde qua werkloosheidscijfers. Of dat óók zal veranderen, blijft giswerk. Het CBS komt pas over een halfjaar met cijfers over de werkgelegenheid over 2015.