Nieuws Actueel

Flink meer meldingen over slaapapneu-apparaten Philips in VS

Het aantal meldingen van incidenten met apneu-apparaten van Philips is flink toegenomen bij de Amerikaanse medische toezichthouder FDA. Dat bevestigt een woordvoerder van Philips na berichtgeving door Het Financieele Dagblad.

ANP 17 augustus 2022

ANP170822152 1

In mei, juni en juli kwamen er in totaal 48.000 meldingen bij. In de voorgaande twaalf maanden ging het nog om 21.000 incidenten. Daarmee lijkt niet alleen het totaalaantal maar ook het tempo waarin de meldingen binnenkomen hard op te lopen. De zegsman van Philips ontkent dat en benadrukt dat er in de nieuwste cijfers ook meldingen zitten die al voor mei werden gedaan.

Bij de nieuwe cijfers zouden 44 gevallen zijn van mensen die mogelijk zijn overleden als gevolg van schade die is ontstaan door het gebruik van de apparatuur van Philips. In de periode daarvoor had de FDA nog 124 sterfgevallen in verband gebracht met klachten over slaapapneu-apparaten. Of de gemelde overlijdens en andere gezondheidsklachten daadwerkelijk zijn veroorzaakt door de apparaten is niet aangetoond.

Isolatieschuim

De problemen bij Philips kwamen vorig jaar aan het licht. Het isolatieschuim in de apparaten kon afbrokkelen met mogelijke gezondheidsproblemen voor gebruikers als gevolg. Philips is nu bezig met een terugroepactie. Er moeten in totaal 5,5 miljoen apparaten worden vervangen.

De kwestie kostte het bedrijf al honderden miljoenen euro's en de kosten zouden zomaar nog verder op kunnen lopen als er nog hoge schadeclaims van patiënten volgen. Vorige maand werd bekend dat Philips ook met de Amerikaanse Justitie zou gaan praten over geëiste verbeteringen voor zijn fabrieken in de VS.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws