Nieuws Actueel

FNV: beleg niet in cowboys van Sun Capital

Marcel van Lieshout 1 februari 2016

Vendsuncapital

De FNV roept het grootste pensioenfonds van het land ABP op de beleggingen in de Amerikaanse eigenaar van V&D Sun Capital terug te trekken. Dat private-equityfonds heeft geen enkel oog voor rechten en belangen van werknemers en daarom moeten pensioenfondsen hun handen er vanaf trekken, dat schrijft De Volkskrant.

Dat schrijft FNV-bestuurder Gijs van Dijk in een brief aan het bestuur van het pensioenfonds. Ook andere Nederlandse pensioenfondsen die beleggingen bij Sun Capital hebben uitstaan zijn door de FNV aangeschreven. Het gaat om pensioenfonds Zorg en Welzijn (PSZW) en drie kleinere fondsen voor werknemers in onder meer metaal en techniek en in de spoorwegsector.

'Pensioenfondsen hebben de taak rendementen te behalen voor een goed pensioen, maar dit mag nooit ten koste gaan van de positie van werknemers', schrijft Van Dijk aan de besturen van de fondsen. Pensioengeld beleggen bij een durfinvesteerder als Sun Capital vloekt met 'maatschappelijk verantwoord beleggingsbeleid' waarvoor de fondsen zeggen te staan.

Dat ABP en PFZW via investeringsmaatschappij Alpinvest − ooit opgericht door de pensioenfondsen zelf − beleggingen hebben uitstaan bij V&D-eigenaar Sun Capital is al geruime tijd bekend. De FNV kaartte de kwestie al eerder aan bij de besturen van de pensioenfondsen maar vindt nu de tijd rijp om de druk te verhogen.

Lees verder op vk.nl