Nieuws Actueel

Follow the Money is in Denemarken net zo'n succes als Borgen

De financiële wereld is niet het makkelijkste onderwerp om aan te pakken in een serie, zegt scenarist Jeppe Gjervig Gram (39). Voordat je het weet verzand je in een moeras van CEO's, CFO's, COO's. Houdt dat maar eens interessant voor een breed publiek, schrijft Het Parool.

JOEP SCHOOL 7 maart 2016

Followthemoney

Voor Follow the Money, een nieuwe Deense hitserie, ging Gram echter onmiddellijk na het succes van tv-serie Borgen naar de schrijftafel om juist die wereld, waar hij weinig van begreep, uit te pluizen. Was Gram bij het bewierookte politieke drama Borgen nog één van de drie schrijvers, Follow the Money schreef hij alleen. Nederland is na Denemarken het eerste land waar de serie in première gaat.

In de eerste aflevering van de tiendelige serie wordt een lichaam van een Oekraïense gastarbeider gevonden, die onder verdachte omstandigheden is overleden op een van de vele windparken van multinational Energreen. Dat vormt voor rechercheur Mads (gespeeld door Thomas Bo Larsen, bekend van Festen en Jagten) de aanleiding om eens onderzoek te doen naar de Deense energiereus. Tijdens die zoektocht komt hij op het spoor van schimmige zaakjes die vooral te maken hebben met fraude en handelen met voorkennis.

In Follow the Money kent drie verhaallijnen. Die van automonteur/-dief Nicky (Esben Smed Jensen), die bij een diefstal een astronomisch bedrag in de kofferbak van een BMW vindt, die van Mads, de politie-inspecteur die worstelt met de balans tussen zijn baan en de zorg voor zijn vrouw, die MS heeft, en die van Claudia (Natalie Madueño), een hyperambitieuze jonge vrouw die er ogenschijnlijk alles voor over heeft om hogerop te komen bij Energreen.

Door het kiezen van hoofdfiguren uit verschillende lagen van de maatschappij hoefde Gram niet te blijven hangen in de stugge financiële wereld. "Daarnaast zochten we een goede mix tussen bekende en onbekende acteurs. Thomas Bo Larsen is echt een beroemdheid in Denemarken, terwijl Natalie Madueño nog op de toneelschool zat en Esben Smed Jensen net was afgestudeerd. Dat houdt het verrassend."

Absolute ster van de serie is Nikolaj Lie Kaas, die ook een hoofdrol had in het derde seizoen van The Killing. Hij speelt Alexander Sødergen, de goed gecoiffeerde, charismatische en mediagenieke ceo van Energreen. Scenarist Gram: "Tijdens de research voor de serie kwamen we bij fraudezaken in de financiële wereld steeds uit bij één bepaald type ceo. Een man met visie die zichzelf goed kan verkopen en kan bogen op een dijk van een uitstraling. Ze zijn enorm likeable: als je met ze praat, dan mag je ze. Dat geeft ze uiteindelijk ook de mogelijkheid om de schimmige zaakjes te verhullen."

Sødergen pakt in Follow the Money bovendien een rol op die in Denemarken actueel is: hij staat symbool voor de generatie die wil overschakelen op duurzame energie.

Dat Follow the Money uit de koker van Deense nationale omroep DR komt, is nauwelijks een verrassing. Met Borgen, The Legacy en The Killing scoorde de omroep al, en ook de één uur durende afleveringen van Follow the Money werden in Denemarken gemiddeld door 1,5 miljoen kijkers bekeken (op 5,5 miljoen inwoners). Druk ervaart Gram nauwelijks. "Het succes van Borgen was onverwachts. Het sterke punt is dat de series Deens georiënteerd zijn en er geen overdreven pogingen worden gedaan om internationaal succes te bereiken."

Gram is nu bezig met het schrijven en opnemen van het tweede seizoen, met dezelfde karakters, maar een nieuwe zaak. Volgt daarna net als bij Borgen een derde seizoen? "Daar wordt over gepraat. Maar eerst kan ik wel vakantie gebruiken, sinds Borgen heb ik non-stop gewerkt."

Follow the Money, wekelijks op maandag 22.55 uur, NPO2