Nieuws Actueel

Foppe Hof maakt naam met woonwinkel Hoeve Steenwijkerwold uit 1888

De vijftigjarige Foppe Hof nam ruim 25 jaar geleden de zaak over van zijn oom. Wat destijds als antiekzaak doorging, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke woonwinkel. "Ik heb vooral veel nieuwe meubels die oud lijken. Tafels maak ik zelf, kasten laat ik in Roemenië of Tsjechië maken, maar ik haal ook meubels uit andere landen", vertelt de eigenaar. Maar alle producties die Hof oplevert worden naar de wensen van de klant gemaakt.

Van onze redactie 2 juli 2016

Hof Meubelmaker Pedro Sluiter

Hij is nauwelijks terug te vinden in de boerenschuren die tot de nok vol meubels staan. Kruip door, sluip door. Tussen de honderden kasten, tafels, stoelen, spiegels en lampen moet zich ergens Foppe Hof bevinden, de eigenaar van Hoeve Steenwijkerwold uit 1888, waar hij ook woont. Ja daar is hij.Geconcentreerd aan het werk, nu er even geen klanten zijn. Schurend en schavend neemt hij zijn meubels onder handen in de oude schaapskooi, een van de werkplaatsen waar hij in alle rust aan zijn koopwaar kan werken. Een verstelbaar ziekenhuisbed dient als mobiele werkbank.

AntiekzaakRuim 25 jaar geleden nam hij de zaak over van zijn oom. ,,Toen was het echt een antiekzaak. Pas de laatste jaren is het een landelijke woonwinkel. Ik heb vooral veel nieuwe meubels die oud líjken. Ik maak de tafels zelf. De kasten laat ik in Roemenië of Tsjechië maken. Daar is goed hout genoeg. Maar ik haal ook meubels uit andere landen. Deze tafel van teakhout komt bijvoorbeeld uit Indonesië.''Zijn eigen smaak komt overeen met wat hij verkoopt. ,,Ik houd van ruw en stoer materiaal'', vertelt Hof . ,,Ik pas veel meubels aan de wensen van de klant aan. Of ik ontwerp meubilair samen met de klant. Veel mensen willen een metamorfose voor hun tafel of kast. Van een vergeeld jaren tachtig meubel kan ik een trendy kleur eiken maken. Een Provence-sfeertje mag ook."

SchoolNa de havo wilde Hof, zoon van een aannemer, 'iets met architectuur' en koos voor mts metaalbewerking. Maar het schoolse systeem was niets voor hem. ,,Ik kwam van een vrije school en moest ineens aan regeltjes voldoen. Ik werkte al veel bij mijn oom en dat ben ik steeds meer gaan doen.

Trend''Industriële meubels zijn volgens Hof de nieuwste trend. "Hout met ijzer wordt veel gevraagd. En originele jaren dertig fabriekslampen uit het voormalige Oostblok zijn populair." Hij krijgt vooral mensen over de vloer die niet handig zijn of domweg geen tijd hebben om zelf te klussen. De prijzen van meubels variëren van 100 tot 3.000 euro. "Zo'n grote eettafel moet 1.000 euro kosten. Mensen met weinig geld gaan naar de Kringloop.''BeurzenAlleen op donderdagen, vrijdagen en zaterdagen is zijn zaak geopend, want op de andere dagen bewerkt Hof de meubels of bezoekt hij beurzen in Nederland en Duitsland. Aparte modellen hebben zijn voorkeur, zoals de magazijnkast met zestien raampjes uit een Tsjechische machinefabriek.Zijn uitgestrekte tuin is gevuld met tuinmeubels en gietijzeren decoraties. "Klanten zeggen vaak dat ik hier leef als God in Frankrijk. Ze hebben gelijk.''