Nieuws Actueel
Formule 1 terug op Zandvoort haalbaar dankzij Max Verstappen
Het zal tientallen miljoenen kosten, maar het kan. Met Max Verstappen als wereldwijde racesensatie wil Zandvoort de Formule 1 terughalen naar Nederland. Drie thema's rond een mogelijke Grand Prix onder de loep in het AD.

Max Verstappen-effect
Wat na het verdwijnen van de Formule 1 van Zandvoort - met in 1985 Niki Lauda als laatste winnaar - tientallen jaren voor onmogelijk werd gehouden, lijkt nu opeens toch te kunnen. Tenminste, wie luistert naar de Zandvoortse race-lobby. Burgemeester Niek Meijer is voor, net als wethouder Gerard Kuipers (economie, toerisme). En prins Bernhard van Oranje - mede-eigenaar van het circuit - wil niets liever.
Maar als de Formule 1 echt terugkeert in Nederland is dat toch vooral aan één man te danken: Max Verstappen. Al is de coureur door de onderzoekers van Decisio - die een studie uitvoerden naar de haalbaarheid van een GP - niets gevraagd. Dat hoeft ook niet. Zijn aanwezigheid is genoeg. ,,Een sport is alleen maar populair als je daar ook een held bij hebt. Een betere held dan Max Verstappen kun je niet wensen'', zegt prins Bernhard.
Zie de Jumbo Fandagen van de afgelopen jaren, waar meer dan 100.000 mensen op af kwamen. Mocht het tot een terugkeer van de F1 komen, dan zullen de bezoekersaantallen minimaal even hoog zijn. Volgens het onderzoek zouden 250.000 toeschouwers komen, verspreid over drie dagen.
Verstappen is de voornaamste reden dat een businessplan voor een race in Zandvoort levensvatbaar kan zijn. Zolang hij maar van start gaat. ,,Uiteindelijk zit daar ook een risico in'', erkent prins Bernhard. ,,Je zag in Duitsland dat toen Michael Schumacher wegviel het aantal kijkers en bezoekers enorm afnam. Zonder Max is de businesscase wel wat uitdagender.''
Lees ook: Het merk Max Verstappen: zo wordt zijn imago gebouwd en bewaakt
Kosten
De uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek is positief, al is dat niet zo verassend. De Formule 1 is in Nederland populairder dan ooit en het circuit ligt er al. Al zal de baan in de duinen deels moeten worden aangepast om te voldoen aan de eisen van de internationale autosportfederatie FIA. Zo moeten pitstraat en tribune verplaatst en vernieuwd worden. Geraamde kosten: 10 miljoen euro.
En dat is slechts het begin. Wie een F1-race wil organiseren moet de zegen - en vergunningen - hebben van eigenaar Liberty Media. Kosten: minimaal 20 miljoen euro. De Zandvoortse wethouder Kuipers over wie dat moet gaan betalen: ,,De hoofdmoot van de opbrengsten moet komen uit de kaartverkoop. De promotor, dus het circuit, moet het doen. En we weten dat een paar heel grote partijen als Heineken en Red Bull interesse hebben.''
Maar ook het rijk en zijn eigen gemeente moeten bereid zijn te betalen, zegt Kuipers. ,,Vanuit het ministerie zijn er potjes voor het naar Nederland halen van grootschalige sportevenementen, zoals het EK en WK voetbal.'' Winstgevend zal een Grand Prix sowieso niet worden.
Per wanneer?
Prins Bernhard droomt van een eerste F1-race in Zandvoort in 2020. Maar het is vooral de vraag in hoeverre F1-eigenaar Liberty Media bereid is Zandvoort uit kiezen als een circuit voor de toekomst. Wereldwijd hengelen meer dan twintig steden naar een meerjarig contract voor een race. En Zandvoort moet hopen dat er een gaatje vrijkomt op de kalender, die een maximum aan Europese races kent. Daarnaast is er concurrentie uit eigen land. Ook in Assen wordt onderzoek gedaan of de Formule 1 terecht kan op het TT-circuit. Liberty Media heeft er nooit een geheim van gemaakt dat stratencircuits de voorkeur genieten, zoals het ook waarde hecht aan de aanwezigheid van (thuis)supporters.
Wat dat laatste betreft zit Nederland goed. Dankzij Max.
Een sport is alleen maar populair als je daar ook een held bij hebt. Een betere held dan Max Verstappen kun je niet wensen