Nieuws Actueel

Frankrijk dreigt stakers olie-industrie weer tot werk te dwingen

De Franse premier Elisabeth Borne heeft gewaarschuwd dat de regering opnieuw gebruik zal maken van haar bevoegdheden om stakende werknemers in de olie-industrie te dwingen aan het werk te gaan als de brandstofcrisis in het land aanhoudt. Ze zei zondag tegen de Franse zender TF1 dat als de tekorten ook maandag problematisch blijven, de autoriteiten opnieuw zullen overgaan tot de maatregel. Eind vorige week gebeurde dit ook al.

ANP 17 oktober 2022

ANP171022004 1

Borne riep de werknemers van TotalEnergies die nog staken op om "het land niet te blokkeren, met alle moeilijkheden die daaruit voortvloeien". Ongeveer 30 procent van de tankstations in Frankrijk heeft problemen met de levering van een of meerdere brandstoffen. "Dat zijn er te veel", zei de Franse premier. De angst bestaat dat de problemen bij de tankstations de toch al moeizaam draaiende Franse economie verder zullen schaden.

De waarschuwing van Borne kwam nadat tienduizenden mensen zondag door Parijs marcheerden om te protesteren tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud. De alliantie van linkse oppositiepartijen Nupes had opgeroepen tot die mars. Het protest werd geleid door Jean-Luc Mélenchon van de links-radicale partij LFI. De politie hield op voorhand rekening met 30.000 demonstranten. De organisatoren spraken na afloop van 140.000 aanwezigen. Dat getal is niet bevestigd door de autoriteiten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws