Nieuws Actueel

Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

ANP 9 juni 2023

ANP090623186 1

Volgens Le Maire zullen er controles plaatsvinden op de prijzen van onder meer pasta, gevogelte en plantaardige olie. De minister zou volgende week over een lijst beschikken waarop alle producten vermeld staan. Om welke bedrijven het gaat, zei hij niet. Maar Unilever, het bedrijf achter onder meer de soepen van Knorr en Hellmann’s mayonaise, laat aan persbureau Reuters weten ook bij die ondernemingen te horen.

De Franse regering is het niet eens met de werkwijze van de grote bedrijven. Consumenten zijn de afgelopen maanden steeds meer gaan betalen voor hun boodschappen, terwijl de prijzen voor grondstoffen teruglopen. Eerder dreigde Le Maire al met speciale belastingen om de "onterechte" winsten die de bedrijven hebben gemaakt terug te vorderen.

Maar daar komt nu dus ander beleid voor in de plaats. "Op een aantal producten waar de groothandelsprijzen zijn gedaald, zullen de prijzen in de detailhandel ook moeten dalen. Met 2, 3, 5, misschien zelfs 10 procent", betoogt Le Maire. De hoge prijzen voor boodschappen leiden ertoe dat Fransen meer zijn gaan letten op hun uitgaven aan voedsel. Het Franse statistiekbureau Insee heeft berekend dat die, gecorrigeerd voor de inflatie, zijn gedaald tot het laagste niveau sinds maart 2009.

De Franse regering kondigde in maart al aan afspraken te hebben gemaakt met grote detailhandelaren over het verlagen van prijzen. Dat ging voor juni om verlagingen "tot het laagst mogelijke niveau", aldus Le Maire destijds. Bedrijven waren overeengekomen dat zij daarvoor zelf voor de kosten zouden opdraaien. Dat zou volgens Le Maire gaan om "enkele honderden miljoenen euro’s".

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws