Nieuws Actueel

Friese bedrijven leiden zelf leerlingen op

Zes Friese bedrijven gaan leerlingen opleiden tot constructiebankwerker voor de metaalbranche. Vanwege het tekort aan vakmensen in de techniek is de samenwerking tussen de bedrijven gewenst.

Van onze redactie 9 juni 2016

Klas stock

De leerlingen volgen de opleiding bij drie verschillende bedrijven. Het initiatief, met de naam Metaal om Tafel, wordt uitgevoerd door de bedrijven Leenstra BV, Staalbouw Nagelhout, Frames Heat Transfer, ROC Friese Poort Bedrijfsopleidingen, ROC Friese Poort en Randstad Techniek.

Na de opleidingNa afloop van de opleiding kunnen leerlingen kiezen bij welk bedrijf ze aan de slag gaan. Taco Mulder, directeur Leenstra BV: "In de metaal merken we dat steeds minder lassers, constructiebankwerkers, fitters, draaiers en frezers beschikbaar zijn. Anders denken en vernieuwing is nodig om het toenemende tekort aan goede vakkrachten op te lossen. Via Metaal om Tafel proberen we hier via een andere vorm van scholing en samenwerking invulling aan te geven."

GestartDeze maand zijn zes leerlingen gestart. Iedere acht maanden rouleren de leerlingen, zodat ze allround worden opgeleid en zodat ze zelf ook kunnen onderzoeken waar zij graag zouden willen werken.

Ontwikkeling“Eindelijk krijg ik de kans om mij te ontwikkelen en mij echt met de toekomst bezig te houden, dit is een kans uit duizenden. Het is ook fantastisch om met vijf anderen dit traject in te kunnen. Samen in een klas en elkaar versterken”, aldus Jogchum Wedman.

Praktijkbegeleiders van de deelnemende bedrijven, een docent van ROC Friese Poort en de opleidingsadviseur van Randstad Vakschool begeleiden de leerlingen tijdens het opleidingstraject. Natascha van der Laan, opleidingsadviseur: “Als opleidingsadviseur ben ik nauw betrokken bij dit traject waarin doen voorop staat. Deze bedrijven durven op te leiden voor de branche. De leerling maakt de keus waar hij uiteindelijk zijn loopbaan vervolgt”.

Meedoen Metaal om TafelManager Randstad Vakschool, Kor Visser, over de toekomst van Metaal om Tafel: "In de komende periode willen wij de samenwerking met bedrijven uitbreiden en leerlingen stimuleren deel te nemen. Hiervoor lopen gesprekken met nieuwe bedrijven en nieuwe instromers. Lokale werkgevers met een ambitie in techniek zijn van harte welkom zich bij ons aan te sluiten".