Nieuws Actueel

Fruitteler is juist blij met de vorst

Jaap Selles | Foto: Freddy Schinkel 6 januari 2016

Fruitteler marknesse cees masteling

Paniek bij fruittelers door nachtvorst? Niet bij Cees Masteling in Marknesse, meldt het AD. 'De natuur wordt juist afgeremd.'

De vorst heeft in de gemiddelde achtertuin meer schade aangericht dan bij fruittelers in de Noordoostpolder. "Er is amper schade in de boomgaard, omdat de knoppen nog niet zijn uitgelopen", zegt Cees Masteling. De fruitteler aan de weg van Marknesse naar Blokzijl is juist blij met de vorst. "Na een zachte herfst en winter wordt de natuur afgeremd en komt hij een klein beetje op orde. Knoppen die zich aan het ontwikkelen waren denken nu: oeps, het is koud. Ze kruipen weer terug."

SchimmelsVooralsnog is Masteling niet ongerust. De boomgaard is in ruste, het personeel is aan het snoeien. "Er is geen reden voor paniek. Tegen wintervorst kunnen wij niets doen. De wind is koud en de knoppen gaan dicht", zegt de fruitteler.

Hij maakt zich meer zorgen over de natte herfst en winter die achter ons liggen. "Er is meer kans op schimmels en ziektes. In een koude winter worden die op natuurlijke wijze geruimd. Als de winter zacht blijft, overleven de schimmels en ziekten. Pas in het voorjaar, als de knoppen bloeien, zijn de gevolgen te overzien."

Koning WinterDe fruittelers verkeren in dubio. Enerzijds kunnen ze strenge vorst gebruiken, anderzijds hopen ze dat Koning Winter niet in alle hevigheid toeslaat.

"Het is funest als het 10 graden wordt en het daarna flink gaat vriezen", weet Masteling. "Dan gaan de knoppen weer uitlopen. Tot 4 graden vorst kunnen we ze beschermen door te sproeien, maar gaat het harder vriezen, dan is er weinig tegen te doen. Ter preventie kun je champignonmest tegen de boomstammen leggen, om te voorkomen dat de wortels bevriezen. Maar dan heb je het over min 10 of min 15: Elfstedentochtvorst."

SpannendHet is een spannende tijd, bekent de fruitteler uit Marknesse. Dagelijks kijkt hij meerdere keren naar de weersvoorspellingen. Vooral naar wat de vorst gaat doen. "Ik ben bezorgd, niet bang", zegt Masteling. "Een collega van mij vindt dit een frustrerende tijd. Ik niet. Het is meer een spannende tijd. Aan het weer kun je niets doen. Je staat een beetje machteloos. Het blijft afwachten."

Maar Masteling telt ook zijn zegeningen. De eerste vorst is over zijn boomgaard gevallen. De natuur is tot rust gekomen. "Ik kan me voorstellen dat collega's in de Betuwe veel ongeruster zijn dan ik. Zij hebben nog steeds te maken met een temperatuur van plus 10 graden."