Zij willen dat de gemeente, beheerder van de openbare ruimte, een eind maakt aan de onduidelijkheid. De kwestie speelt onder meer aan de Hagenborgh. Met name bezoekers van buiten de stad 'missen' daar het bord dat aangeeft dat ze een zone met een parkeerverbod inrijden en zetten nietsvermoedend de auto aan de kant. Bij terugkomst wacht de onaangename verrassing van een parkeerboete.
Gevolgen ondernemersVolgens ondernemer Ben Kamp uit de Grotestraat Zuid overkwam dat reeds tientallen bezoekers van de binnenstad. "Als je zoiets overkomt, kom je hier nooit meer terug", schetst Kamp ook de gevolgen voor de ondernemers. Hij heeft de kwestie al meerdere keren aangekaart bij de gemeente, tevergeefs. "Weet je wel wat zo'n verkeersbord kost, krijgen we dan als antwoord." Om toch verandering in de situatie te krijgen, gaat CAA de klachten inventariseren en bundelen om vervolgens nogmaals de gemeente te benaderen.
OnduidelijkheidDe onduidelijke parkeersituaties frustreert ook de handhavers van de dienst Stadstoezicht, zegt teammanager Willem Dijsselhof. "In dat soort situaties handhaven we niet of we geven eerst een waarschuwing", aldus Dijsselhof, die ook graag een eind aan de onduidelijkheid zou zien. Want ook voor de handhavers is het niet leuk om bonnen uit te delen aan mensen die geheel onbewust foutparkeren. "We proberen de stakkers van de rakkers te scheiden", aldus Dijsselhof. Maar als Stadstoezicht in een bepaalde situatie besluit niet te handhaven, ontstaan er problemen omdat mensen dan daar weer over klagen.
OpbrengstenStadstoezicht noch gemeente hebben overigens financieel belang bij de handhaving. Dijsselhof: "De opbrengsten van bonnen gaan volledig naar het rijk. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, wordt met handhaving op parkeren de gemeentekas niet gespekt. Het doel van verbaliseren is een gedragsverandering bij de foutparkeerder. Fout parkeren geeft overlast, belemmert de doorstroming van verkeer en kan zelfs gevaarlijke situaties opleveren. Daarom treden wij op.
Foto: Carlo ter Ellen