Nieuws Actueel
Fuji ziet zelfs in 'koekwaus' brood
In een pijlsnel veranderende wereld zoekt Fujifilm partners voor nieuwe producten, om te overleven. Dat schrijft het Brabants Dagblad.

Met een systeem dat de chirurg als een tomtom de weg wijst in een lichaam op de operatietafel - 'vijf millimeter naar boven, dan rechtsaf' - help je een mens in medische nood.
Met een membraan dat ijzers uit zeewater haalt en zo vers water achterlaat, pak je maar liefst een wereldprobleem aan.
In de genenDe schaal verschilt, maar de essentie is hetzelfde: innovatieve producten ontwikkelen én toepassen zit bij Fujifilm in Tilburg inmiddels in de genen. Het Japanse bedrijf wil er desondanks extra stappen in zetten. Met de hulp van anderen.
Dat laatste is de inzet van de Open Innovation Hub die gisteren openging. Een gelikt vormgegeven, maar bescheiden ruimte op het immense bedrijfsterrein. Een ontmoetingsplek bedoeld voor bedrijven met ideeën waar zijzelf én Fuji beter van kunnen worden.
ComfortzoneTwee jaar geleden opende Fuji de deuren van zo'n hub in de thuisbasis Tokyo, vorig jaar ging er een van start in Silicon Valley bij San Francisco. En nu volgt Tilburg als innovatiecentrum voor heel Europa.
Laat ze maar komen, zegt algemeen directeur Peter Struik, de mensen die de witte jassen van het bedrijf uit hu n comfortzone halen en uitdagen. Gevestigde bedrijven, maar ook start-ups. "Waarom niet? Er kan maar een koekwaus bij zitten met een idee waar veel potentie in zit. We moeten af van navelstaarderij."
OverlevenStruik windt er geen doekjes om: Fujifilm heeft nieuwe producten gewoon nodig om te overleven. Het laatste groene fotorolletje, waar het bedrijf wereldfaam mee verwierf, is alweer enige tijd geleden van de band gerold.
Fotopapier en offsetprintplaten zijn nog altijd producten van de Tilburgse vestiging (achthonderd medewerkers), maar wel in een krimpende markt. "We moeten nieuwe business creëren in een veranderende wereld, waarin het enorm hard gaat. Iedereen is zoekende. Dan is het verstandig nieuwe netwerken te creëren."
Zwart gatNiet dat het bedrijf de afgelopen jaren op de handen zat. Met de productie van membranen (fijne filters) voor de zuivering van water en gas, en van gelatines voor medische toepassingen droeg 'Tilburg' al aan de omschakeling bij. 'Veelbelovend' is volgens Struik het resultaat van de proefopstelling met blauwe energie bij de Afsluitdijk. Daar wordt energie opgewekt door het mengen van zoet en zout water via speciaal gecoate Fujimembranen. "We gaan die pilot binnenkort opschalen."
Fuji wordt internationaal vaak aangehaald als onderneming die op tijd een omslag heeft gemaakt. Zonder leedvermaak verwijst Struik naar de traditionele concurrenten Kodak en Agfa, die dat niet deden. "Of kijk naar Nokia, dat zeer succesvol was met z'n mobieltje maar snel in een zwart gat viel."
VermenigvuldigenOp medisch en energiegebied is Fujifilm al hevig actief, de automotive-industrie zou een mooie toevoeging zijn. En wie weet wat verder nog vanuit Tilburg de wereld gaat veranderen. Dankzij die hub. Bang dat anderen met 'zijn' vindingen aan de haal gaan, is Struik niet. "Als je niet kunt delen, dan kun je ook niet vermenigvuldigen."