Nieuws Actueel

Rechtbank wil 'definitie van massagesalon' in Enschede

Rechtbank geeft in tussenuitspraak gemeente de kans een fout te herstellen

Van onze redactie 4 april 2016

Massage Thinkstock

Wat is precies een erotische massagesalon? Een privéhuis, een seksclub? De gemeente Enschede moet dat beter omschrijven. Dat heeft de rechtbank in Zwolle bepaald in de procedure die een omwonende is begonnen tegen het verlenen van een vergunning aan de Erotische Massagesalon aan de Deurningerstraat 342.

De gemeente verstrekte de vergunning omdat de massagesalon aan de voorschriften voldoet. Volgens de meervoudige kamer van de rechtbank is het besluit echter onvoldoende gemotiveerd. Noch in het bestemmingsplan noch in het prostitutiebeleid wordt omschreven wat exact onder een erotische massagesalon wordt verstaan. Dat zou tot een handhavingsprobleem kunnen leiden, aldus de meervoudige kamer van de rechtbank in zijn tussenuitspraak. De gemeente krijgt de gelegenheid om de fout te herstellen en zal dat ook zeker doen, aldus een woordvoerder.

BuurtOmwonenden hebben zich van meet af aan verzet tegen de komst van een massagesalon. De gemeente kreeg vijftig bezwaarschriften uit de buurt, maar die werden in de bezwarencommissie van tafel geveegd. Omwonenden vermoeden dat er in het pand meer gebeurt dan alleen masseren. Zo denken zij dat de salon een dekmantel is voor een bordeel.

Dat is door de exploitant in deze krant altijd ten stelligste ontkend. Op de vroegere locatie van de salon, aan de Deurningerstraat 83, was volgens de exploitant wel sprake van massage en geslachtsgemeenschap, maar dat is in het nieuwe pand 'absoluut niet zo'.

OverlastDe massagesalon is sinds eind vorig jaar geopend. Volgens buurtbewoner Ben Edelijn valt het met de gevreesde overlast erg mee. "Maar het is een gegeven dat we nu een bordeel naast de deur hebben, terwijl we altijd in een nette buurt hebben gewoond. Dat blijft onverteerbaar, ook al omdat je je huis nu niet meer kwijtraakt als je het wilt verkopen." Dat het een bordeel is, is volgens Edelijn wel duidelijk. "Kijk maar op hun site."

BezwaarDe buurt voerde ook aan dat het volgens het prostitutiebeleid niet is toegestaan om een seksinrichting te vestigen binnen 100 meter van scholen, peuterspeelzalen, crèches of religieuze gebouwen. In de nabijheid is de middelbare school Het Kottenpark gevestigd. Volgens de gemeente is de afstand tussen de massagesalon en de ingang van de school, dan wel het bijbehorende sportterrein, meer dan 100 meter.

Buurtbewoner Ben Edelijn geeft aan zelf geen verdere stappen te willen ondernemen, omdat dat geen zin zou hebben. "Maar ik ken een paar bewoners die bereid zijn om tot de Hoge Raad door te procederen."

Foto: Thinkstock