Nieuws Actueel

Geen cent voor personeel Hilckmann

Ontslagen medewerkers van slachterij Hilckmann in Nijmegen krijgen voorlopig geen ontslagvergoeding meer. Uitbetaling daarvan is door het gestopte bedrijf 'on hold' gezet, zo laat woordvoerder Frank Witte weten, meldt de Gelderlander.

Roeland Segeren 5 augustus 2016

Hilckmann slachthuis Nijmegen China failliet gemeente

Dat komt door een uitspraak van de rechter en door de gemeente Nijmegen, stelt het bedrijf. De rechter oordeelde in de zaak tussen de slachterij en Nijmegen namelijk dat Hilckmann niet aan het geld mag komen dat door Nijmegen werd overgemaakt voor de verhuizing van het bedrijf. Daar kreeg Hilckmann vorig jaar 21 miljoen euro voor, maar die verhuizing is er nooit van gekomen.

StekkerIn plaats daarvan trokken de bestuurders in februari de stekker uit het bedrijf, waardoor ruim 200 mensen hun baan kwijtraakten. Sindsdien doet Nijmegen er alles aan om dat geld via de rechtbank terug te krijgen.

Een sociaal plan voor de oud-medewerkers kwam er niet, maar Hilckmann zegde wel toe de zogeheten transitievergoeding te betalen. Dat is een wettelijk vastgesteld bedrag dat een bedrijf na ontslag moet uitkeren. Hilckmann heeft Nijmegen namelijk gevraagd deze vergoeding toch te mogen betalen van het betwiste geld, maar daar werkt de gemeente niet aan mee. Dat klopt, zegt wethouder Bert Velthuis. "Dat geld kun je maar één keer uitgeven en de rechter heeft gezegd dat dit naar Nijmegen gaat. Daarin volgen wij de rechter."

OpenheidHet gaat bij deze rechterlijke uitspraak bovendien slechts om een deel van de miljoenen, zegt Velthuis. "Wie zegt dat Hilckmann niet meer geld heeft om de medewerkers te betalen? Dat weet ik niet, want het bedrijf geeft geen openheid van zaken."

Hilckmann komt er niet onderuit om de vergoeding te betalen , zegt Wilma Daams van vakbond FNV. "Dat geld is er wel, maar de bestuurders durven het niet te gebruiken omdat ze bang zijn dat ze persoonlijk aansprakelijk worden gesteld."

De vakbond beraadt zich daarom op juridische stappen om dit geld alsnog op te eisen voor zijn leden.