Nieuws Actueel

'Geen topchef die ei voor 'm bakt'

Tilburg ging in zee met Didier Deleuil voor een toprestaurant. "Een ouderwetse charlatan", zeggen sommigen die sindsdien met hem te maken kregen, meldt het Brabants Dagblad.

Stephan Jongerius | Foto: Marie-Thérèse Kierkels 9 maart 2016

Charletain Interview

"Triest als je verleden je zo achtervolgt." Zo reageerde horeca-ondernemer Didier Deleuil op de scepsis nadat hij voor een zacht prijsje Villa Vredelust kocht van de gemeente Tilburg met de afspraak er een toprestaurant te realiseren.

Maar sinds die aankoop, begin 2014, slaagt de Vlaming er maar niet in nieuw vertrouwen te winnen. Integendeel.

TilburgNa een reeks meer maar vooral minder geslaagde horeca-avonturen had Deleuil destijds zijn schepen in België achter zich verbrand om in Tilburg met een schone lei te beginnen. In het BD verhaalde hij dat najaar over een drietrapsraket. Een eenvoudig restaurantje in de Reeshof (O bon Coin), het sjiekere Bord'O in Oisterwijk en als culinaire pronkstuk het toprestaurant aan de Bredaseweg. Daarvoor spiegelde hij zich aan het illustere restaurant Ikarus in Salzburg (Oostenrijk) dat uit de hele wereld topkoks laat invliegen. Een erfenis van een suikeroom zou hem in staat stellen dit alles te financieren.

Maar de raket komt ruim twee jaar later nog geen stukje serieus van de grond. Aan de Bredaseweg heeft Deleuil begin dit jaar ten langen leste nieuw zeil laten spannen over het in deplorabele staat verkerende rijksmonument. In de gemeenteraad weet niemand meer of hij of zij nog geloof moet hechten aan zijn bewering dat de restauratie in april of mei 'echt kan beginnen'.

Persoonlijk faillietDe ondernemer met wie Deleuil voor Bord'O in Oisterwijk in zee ging, werd vrijwel direct persoonlijk failliet verklaard. En net voordat de latere exploitanten, het horecakoppel Jerry van der Pluijm en Monique Rombouts, vorige week failliet gingen, wilden ze slechts kwijt dat ze geen contact meer hebben met Deleuil 'en dat graag zo houden'.

Rond de eettent in de Reeshof heeft Deleuil een aantal ondernemers flink tegen zich in het harnas gejaagd. Ichizai Tilburg heet die sinds de zomer van 2015, een franchise-onderneming van het gelijknamige Aziatische-Westerse fusion-restaurant in Waalwijk. "Meneer Deleuil heeft ons destijds benaderd", zegt eigenaar Calvin Leduc van Ichizai Waalwijk, "hij had grootse plannen om ons concept in Tilburg te introduceren. Op basis van goed vertrouwen hebben we van alles gedaan om hem op gang te helpen. Maar hij komt zijn financiële verplichtingen niet na en besmeurt daar de goede naam die we hier met hard werken hebben opgebouwd."

BedreigingHet Tilburgse Fashion at Work leverde de bedrijfskleding voor Ichizai Tilburg. Eigenaar Michel van den Broek leerde Deleuil kennen als een charmante persoonlijheid, goed van de tongriem gesneden. Maar toen het op betalen aankwam, gebeurde er niks. "Aanvankelijk beweerde meneer dat hij de factuur niet had gekregen, later ontkende hij dat we überhaupt iets hadden geleverd. Toen ik ter plekke foto's ben gaan maken om dat te bewijzen, kreeg ik via een advocaat een aangifte wegens bedreiging."

De meubels in de Reeshof komen van CMS Kaatsheuvel: stoelen, banken, barkrukken. "Via een bemiddelaar heb ik een keer een bedragje ontvangen, maar ik heb nog 5.000 à 6.000 euro tegoed", zegt directeur René Scheerders. "Deleuil krijg ik amper te pakken. Je kunt deurwaarders op hem afsturen, maar dat doet hem blijkbaar niks. Een rechtszaak? Dan tel je direct 1.500 euro neer en is het nog maar afwachten of ik mijn centen krijg."

Dat is precies waarop Deleuil mikt, denkt Van den Broek: dat je het voor 'zo'n lullig bedrag' - hij moet zelf nog een slordige 1.600 euro ontvangen - laat zitten.

Bij Ichizai in de Reeshof is Deleuil al een tijd niet meer gesignaleerd, de dagelijkse leiding is in handen van Herman Froom. Hij ging in de zomer van 2015 een keer eten bij Deleuil ('een oude bekende') en werd toen door hem te hulp gevraagd, vertelt hij. "Ichizai was een noodgreep, want O bon Coin liep voor geen meter. De toenmalige bedrijfsleider had er een janboel van gemaakt."

Burn-outVoor zover Froom weet heeft Deleuil een burn-out. "Hij heeft teveel tegenvallers na elkaar gekregen. Ik ben hier op een enorme puinhoop gestuit die ik stukje bij beetje ben gaan opruimen. Ik sta nu op het punt de boel over te nemen. Er komt een nieuwe formule, in een nieuwe bv."

De gedupeerde ondernemers verbazen zich hoe de gemeente Tilburg Deleuil destijds heeft kunnen verwelkomen. "Een ouderwetse charlatan", zegt Van den Broek die bij het noemen van 's mans naam stelselmatig de laatste 'e' en 'i' achterwege laat. "Toprestaurant?", schampert hij. "Er is geen sterrenkok die maar een ei voor hem wil bakken."