Nieuws Actueel

Geknipt voor het barbiersvak

Barbier Jessica Beunen knipt en scheert Nieuwvliet en omstreken. Oók veel toeristen willen een goed getrimde baard, schrijft BN/De Stem.

Sophie Stockman | Foto: Camile Schelstraete 3 mei 2016

Barbier jessica beunen barbershop nieuwvliet

Jessica Beunen is kapster en sinds kort ook gepassioneerd barbier. Een vakfanaat, zegt ze zelf. Ouderw etse kniptechnieken, mannenkapsels, vakkundig scheren, Jessica gaat ervan stralen.

Ze zit al 27 jaar in het kappersvak en knipt zowel mannen als vrouwen in iedere stijl. Maar de mannen, daar 'moest' ze wat meer mee. "Er was veel vraag naar een barbershop", legt ze uit. Dat zou je misschien niet verwachten in een dorp, maar voor Jessica is het logisch. Want hoewel de barbershop landelijk hip is, zijn er niet zoveel in Zeeuws-Vlaanderen. "Terwijl het mannenvak prachtig is. Er is nog te weinig aandacht voor de ouderwetse kniptechnieken."

IJdelerEr komen daarom niet alleen klanten uit Nieuwvliet naar Jessica's Haarstudio and Barbershop, maar ook uit omringende plaatsen zoals Oostburg. Ook komen er seizoensgasten, die op campings of vakantieparken in de buurt verblijven. Want wie een perfect getrimde baard heeft, wil deze ook op vakantie bij laten werken, merkt Jessica.

"Mannen zijn ijdeler dan vrouwen", zegt ze met een knipoog. Ze heeft het mannelijke klantenbestand dan ook met enkele tientallen zien toenemen sinds de opening van de barbershop in maart. "Veel mannen gingen voorheen bijvoorbeeld naar Eeklo, toch best een eind rijden."

BelevingDe kapsalon van Jessica bestaat nu uit twee verschillende werelden, voor man en vrouw. Rechts een lichtgrijze muur, een witte kappersstoel, grote spiegel met een sierlijke, zilveren rand, roze kaarsen en een boeddha-beeldje. Onmiskenbaar de gezellige vrouwenhoek.

Aan de linkerkant staat een robuuste kappersstoel van donkerbruin leer en een houten secretaire vol met 'mannendingen': het bier Dutch Bargain van Brouwerslokaal uit Groede, mannenbladen en hippe haarproducten. Aan de muur hangen retro afbeeldingen. Alles is vintage en met zorg uitgekozen. De man mag zich kortom ook thuisvoelen in de kapsalon. "Naar de barbershop komen, moet een beleving zijn", vindt Jessica.

MannenshampooDie beleving ondergaat Sam Claeijs, die door Jessica wordt geknipt en geschoren. Zijn haar krijgt een wasbeurt met een speciale mannenshampoo. "De haarzakjes worden erdoor 'gekieteld'. Dat maakt het haar steviger", legt Jessica uit. Om zijn huid voor te bereiden op het scheren, legt ze een warme handdoek over zijn gezicht. Sam is binnen tien minuten volledig ontspannen.

Met de grootste precisie scheert ze Sam en legt ze uit wat ze allemaal doet. "Vergelijk het maar met een welnessbehandeling bij vrouwen. Ik ben zo'n drie kwartier met iemand bezig."

Iedereen welkomJessica -de vakfanaat- verstaat haar beroep. Ze volgde een kappersopleiding in Leiden, werkte eerder bij een herensalon in Zoetermeer en volgt nog steeds maandelijks cursussen. "Ook om van anderen te leren en te horen wat voor tondeuse zij bijvoorbeeld gebruiken. Ik wil gewoon alles weten." In tegenstelling tot barbierszaken waar vrouwen niet naar binnen mogen, is bij Jessica nog steeds iedereen welkom.

En de mannen die gewoon de snelle knipbeurt van weleer willen? "Dat doe ik ook nog gewoon. Een boer van 83 wil gewoon geknipt worden."