Nieuws Actueel

'Geld is als water, het gaat overal heen'

Geldzaken zijn saai en een taboe voor mbo’ers, schrijft de Volkskrant. ‘Veel geld hebben lijkt gewoon, veel geld uitgeven is de norm.’

Bart Dirks 17 maart 2016

Euro 32

Als Tom (22) en May (19) zich opmaken voor een avondje stappen,heeft Yassim (18) geen zin om mee te gaan. Of beter: geen geld. Hij heeft weliswaar een krantenwijk, werkt in de slagerij van zijn oom en krijgt een stagevergoeding van hotel Royal Crown, maar hij heeft ook een dure scooter, moet zijn zorgverzekering betalen en draagt kostgeld af. "Betálen aan je ouders?", vraagt May verbaasd. Zij is het prinsesje dat haar handmaar op hoeft te houden bij haar vader, de hotelbaas, tot deze er schoon genoeg van heeft telkens de ‘geldkraan’ te zijn. May is pissig. "Kan ik het helpen dat ik die kutkleren niet kan terugsturen naar de webwinkel?" Yassim reageert: "Geld is als water, het gaat overal naartoe. Je moet gewoon minder uitgeven." May vindt dat hij makkelijk praten heeft. "Ik heb nú een probleem. Ik kan toch niet op mijn gemakje gaan sparen?"

Tom, May en Yassim zijn de personages in de voorstelling Nu die woensdag in première ging op ROC Mondriaan in Den Haag. Theatergroep PlayBack maakt interactief en educatief theater voor jongeren, hun ouders en docenten. Na drie kwartier worden de zestig studenten van de School voor Toerisme en Recreatie betrokken bij een discussie over geld en geluk. Eén op de vijf mbo-studenten in Nederland heeft schulden, zo bleek vorig jaar uit onderzoek van het Nibud. Gemiddeld hebben ze 549 euro te besteden en geven ze 588 euro uit, inclusief het verplichte lesgeld vanaf hun 18de. Ze lenen vooral voor studieboeken en lesgeld, voor eten,drinken, kleding, de smartphone, rijles en uitgaan. Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs zijn kwetsbaar, waarschuwt het Nibud het is moeilijk om de schuld waarmee ze starten snel af te lossen."Mbo’ers komen snel in een volwassenwereld terecht", zegt artistiek directeur Kim Zonneveld van theatergroep PlayBack. "Ze gaan al jong stage lopen, ze willen materieel hun zaakjes op orde hebben.Veel geld hebben lijkt gewoon, veel geld uitgeven is de norm. Wij willen overbrengen dat geld niet alleen over plussen en minnen gaat, maar over je gedrag."