Nieuws Actueel
Gelukkig worden van duurzame kop koffie
Hesselink Koffie uit Winterswijk streeft Nespresso, Nescafé, en Starbucks voorbij. Hesselink is duurzamer, schrijft De Gelderlander.

Hoe duurzaam is je kopje koffie, en kun je dat dan ook proeven? Koffiebranderij Hesselink uit Winterswijk werd vorige week bekroond met het A-label voor duurzaamheid. Aan het kopje koffie kun je dat niet zien, wel kun je concluderen dat eigenaar Gerrit Hesselink een voortreffelijke kop koffie voorschotelt en er bovendien een bezielde en gepassioneerde uitleg bij levert. Iedereen moet gelukkig worden van koffie, is te filteren uit Hesselinks bedrijfsfilosofie.
Duurzaam en biologischDat geldt voor de 25 mensen die in het bedrijf werken, zijn klanten, maar zeker ook voor de boeren waar hij de koffie van betrekt. Het Fairtrade-label en een aantal andere certificaten geven aan dat hij daar oog voor heeft. Dat begon in 2010 toen het bedrijf 125 jaar bestond. "We waren al bezig om te kijken hoe we bewuster konden werken en hebben toen Fingerprinted als duurzaam merk toegevoegd. Inmiddels werken we volledig duurzaam en zijn we ook biologisch gecertificeerd.”
Tal van factorenMet zonnepanelen is de branderij ook energieneutraal. "We helpen ook boeren in koffieproducerende landen met zonnepanelen. Dan hoeven ze dieselgenerator niet op te starten om aan stroom te komen.” Een paar keer in het gesprek maakt Hesselink de vergelijking tussen koffie en wijn. Hetzelfde ras druiven uit dezelfde streek kan een grand cru opleveren, maar ook een tafelwijn. De bodem, het klimaat, de hoogte en tal van andere factoren bepalen dat. Voor koffiebonen is dat ook zo.
Ambachtelijk, niet ouderwetsIn de branderij staan zakken van 1.000 kilo bij elkaar met vooral arabica en robusta-bonen. Die komen uit landen als Guatemala, Columbia en Indonesië. Ze smaken allemaal anders. "In Guatemala heb je 25 microklimaten, dat levert allemaal net iets andere smaken op.” In de geautomatiseerde branderij worden automatisch verschillende soorten bonen afgemeten om volgens vaste receptuur precies de goeie smaak op te kunnen leveren. "We zijn wel een ambachtelijk bedrijf, maar niet ouderwets”, zegt Hesselink over het computergestuurde productieproces. "We gebruiken de nieuwste technieken om de kwaliteit die we willen in ere te houden.”
ProefHet meesterschap van de koffiebrander is de vaardigheid om de juiste blend samen te stellen, de balans tussen verschillende bonen waarbij hij let op bitter, zuur en het streven naar een pittige of juist een zachte koffie. In het Coffee Coaching Centre, dat met diverse espressomachines ook dienst doet als leslokaal voor barrista’s, staat ook een kleine koffiebrander. Monsters van een nieuwe partij groene bonen kan Hesselink daar branden en er koffie van zetten. Het cuppen van de koffie is een beetje zoals de wijnproever proeft. "Kauwen op de koffie, heet dat, en daarna spugen we het uit. Ik proef zo welke bonen het beste in de blend passen en koop die in.”
HalfproductHet bleek een strikvraag te zijn: waar zit meer cafeïne in (om ’s morgens wakker van te worden): een gewoon kopje koffie of een espresso? Nee, niet de espresso dus. Dat is een ‘korte koffie’, waarbij minder water doorloopt en er dus minder stoffen (inclusief cafeïne) uit de bonen het kopje koffie ingaan! Uiteindelijk levert de koffiebrander een halfproduct, zegt Hesselink. Hoe lekker het kopje koffie wordt, hangt van meer factoren af: de temperatuur van het water, het malen, de kwaliteit van het water. Hij vergelijkt het met het bereiden van een stukje vlees. "Je kunt een topkwaliteit biefstukje kopen maar als het bakken niet goed gaat, heb je nog niks.”
Van zakenleven naar thuisEen groot deel van de koffie gaat naar de horeca en het bedrijfsleven. Hesselink noemt dat de out of home-markt. Als de koffie in de lunchroom bevalt en de consument ook voor thuis die bonen wil, kan hij terecht bij de schenkerij van Hesselink in Winterswijk. Daar zijn de bonen per zak verkrijgbaar. Om aan de vraag tegemoet te komen is er sinds enige tijd ook een webshop, waar consumenten de bonen voor thuisgebruik kunnen aanschaffen. "Dat is een leuke ontwikkeling. Je merkt dat de consument graag een goede bonenkoffie wil en meer experimenteert.”