Nieuws Actueel

Gemeente sluit cafés Bloopers en Shotto in Zwolle

Cafés in populaire Zwolse uitgaansstraat moeten sluiten nu gemeente geen vergunning verleent na advies Bibob.

Janske Mollen 14 april 2016

Discotheek Stock 1

Cafés Bloopers en Shotto in de Voorstraat in Zwolle moeten aanstaande vrijdag hun deuren sluiten. Burgemeester Henk Jan Meijer verleent geen horecavergunning aan de cafés na een negatief advies van het landelijk bureau Bibob. Dat besluit is vorige week al genomen, bevestigt gemeentewoordvoerder Serge Westerdiep.

Bureau Bibob onderzoekt de integriteit van de aanvrager en bekijkt of de gemeente onbedoeld criminele activiteiten ondersteunt als ze een vergunning zou verlenen. Wat de directe aanleiding is om de vergunning niet te verlenen is niet duidelijk. Het Bibob-advies is om privacyredenen niet openbaar.

SluitingAls de cafés vrijdag niet gesloten zijn, gaat de gemeente Zwolle 'handhavend optreden'.

Volgens voormalig eigenaar Edwin Vennik is het een 'rare zaak'. "Ik heb twee jaar geleden de zaken verkocht aan Frans van Aerle van VA Inventaris BV", aldus Vennik. "Ik ben zelf sindsdien in loondienst. Na de verkoop moest er een nieuwe vergunning voor de Drank- en Horecawet worden aangevraagd. Maar Bloopers en Timeless (die laatste is sinds september vorig jaar verbouwd tot shotjesbar Shotto, red.) hebben al die tijd doorgedraaid. Nu ineens wordt de vergunning niet verleend."

AanvraagGemeentewoordvoerder Westerdiep bevestigt dat de aanvraag in 2014 is gedaan. "Soms vraagt een aanvraag of onderzoek veel tijd. Vorige week was alle relevante informatie beschikbaar en gewogen op basis waarvan besluit is genomen."

Hoe het kan dat beide cafés zonder verleende vergunning wel geopend waren, komt volgens hem door 'de balans tussen dienstverlening en handhaving'. "Indien mogelijk grijpen we niet in in een lopende bedrijfsvoering."

BezwaarAdvocaat Ali Arslan bevestigt namens Frans van Aerle dat er geen vergunning is verleend. Ze laten het er echter niet bij zitten. "We tekenen sowieso bezwaar aan en vragen een voorlopige voorziening aan", zegt Arslan. Sluiting van de cafés is wat hen betreft dan ook nog niet aan de orde. "We zijn nog in overleg met de gemeente."

Westerdiep: "In contact met de belanghebbenden is aangegeven wat ons standpunt is en hoe we daarin handelen."