Nieuws Actueel

Geniale ideeën maakte hotel ’t Kruisselt in de Lutte tot een succes

Sinds 1 januari zijn ze na 34 jaar eigenaar af. Maar het duurt nog wel twee maanden voordat Francois (62) en Leanne Westenberg (58) de deur van hotel ’t Kruisselt definitief dicht gooien. „Wat we gaan doen? Eerst maar eens genieten van de vrijheid.”

Van onze redactie 18 januari 2016

Westenberg Frans Nikkels

Zijn vader, huisarts in Den Haag, raadde hem ooit af het hotelvak in te gaan. „Hij zei: ‘Horeca, dat is geld, drank en vrouwen.’ Pa, zei ik toen, dat is precies wat ik zoek.” Hij was het niet eens met mijn keuze, maar sputterde ook niet meer tegen. De waarheid over de horeca was trouwens wel anders. Je moet dit vak echt leuk vinden. Met een beetje leuk red je het niet. Je moet in iemands ogen kunnen lezen, wat hij of zij wil. Lukt je dat niet, dan ben je niet geboren voor dit vak.”

Wat voor Francois geldt, geldt ook voor Leanne. Ook zij komt niet uit een hotel-familie. „Mijn vader was accountant. Ik wilde het liefst doorgaan in de muziek. Ik werkte al voor Motown Europa in Haarlem. Ik regelde de tournees van grote Amerikaanse artiesten door Europa. Uiteindelijk besloot ze te kiezen voor haar tweede liefde: het hotelwezen.

Zelf beginnenFrancois, die de Hogere Hotelschool in Den Haag deed, en Leanne kennen elkaar van het Holiday Inn hotel in Eindhoven. Daar waren ze beiden in dienst. Vervolgens werkten ze nog op management- en directieniveau bij een hotel in Scheveningen, voordat ze besloten iets voor zichzelf te zoeken.

Dat werd ’t Kruisselt in De Lutte. „Had ik nog nooit van gehoord”, bekent Leanne. „Volgens mij heb ik zelfs de Bos-atlas er bij gepakt om te zien waar het lag. In de gids, waar ’t Kruisselt te koop werd aangeboden, stond als extra vermelding: typisch iets voor mensen uit het westen van het land. Achteraf bleek dat een drukfout. Westen moest Oosten zijn.”

Verlies’t Kruisselt had een sjiek imago, maar het hotel draaide totaal niet. Er werd fors verlies gedraaid. „Gunstig om het juist dan te kopen? Het is net maar net hoe je bekijkt. Natuurlijk betaal je niet de hoofdprijs, maar je zit wel met een enorm groot vliegwiel dat je weer aan het draaien moet zien te krijgen. Het heeft zeker enkele jaren gekost voordat we de loop er weer echt in kregen.”

GeniaalEn daarbij wijst hij vooral naar zijn vrouw. „Zij had twee geniale ideeën die ons geweldig hebben geholpen. We waren hier nog maar een paar maanden toen ze met het idee kwam om fietsarrangementen te koppelen aan het hotel. Daarmee hadden we een Nederlandse primeur. Ik weet nog goed dat we zelf ook routes in elkaar hebben gezet. Met de fiets? Nee, met de auto. De een reed, de ander schreef.”

De tweede geniale ingeving was het idee om een golfbaan bij het hotel te maken. In 1988 werd de baan geopend. Francois: „En toen had ik een geniale ingeving. Volstrekt onvoorbereid riep ik: we richten een golfclub op voor beginnende golfers. Had ik met niemand overlegd. We hebben nu nog 200 leden. In totaal 2300 mensen zijn bij ons begonnen met golfen.

En nu? Francois heeft geen tijd de vraag te beantwoorden. Hij wordt weggeroepen. Er zit iemand vast in de lift. De ‘baas’ is nog steeds onmisbaar.Foto: Francois en Leanne Westenberg (Frans Nikkels)