Nieuws Actueel

Gerson (13) even baas Coca-Cola

Jitske-Sophie Venema 29 januari 2016

Coca Cola Baas Rotterdam

Of de nieuwe directeur iets wil drinken? Een blikje uit een van de automaten op kantoor? ,,Een gewone cola, alsjeblieft," beantwoordt Gerson de vraag van de directieassistente. Híj mag niet elke dag cola van zijn moeder; zíj werkt normaal voor de echte directeur, Jaap Wassink. Maar vandaag neemt de 13-jarige Rotterdammer zijn honneurs waar. Gerson Elstak is voor één dag de baas van Coca-Cola Enterprises Nederland, zo schrijft het AD.

Deze bliksemstage op hoog niveau is een initiatief van Jinc, dat kinderen uit kansarme wijken koppelt aan bazen van topbedrijven. Terwijl zijn vrienden uit 2-mavo/havo in het economielokaal van Calvijn Maarten Luther zitten, houdt Gerson - speciaal gekleed in een net overhemd - zich bezig met andere zaken. Wassink stelt de 'directeur' voor aan belangrijke medewerkers van het giga-frisdrankmerk. De financiële bazen, juristen, campagnebedenkers en de smaakmakers. Gerson hoeft vandaag niet met hen over arbeidsvoorwaarden te onderhandelen of verkoopdoelen te stellen, hij mag een product bedenken.

,,Ik wil een tropisch drankje. Niet light, want mijn vrienden en ik sporten die suikers er wel weer af," fantaseert hij er op los. De baas spelen, het bevalt hem. ,,Ik wil geen onderdaan zijn, ik wil belangrijk worden." Wassink - die overigens juist wél light drinkt - geeft zijn bijzondere pupil advies. ,,Als je ook directeur wil worden, moet je nooit langs de lijn blijven staan. Als je niet zorgt dat je meespeelt, krijg je ook nooit de kans om te winnen."

Gerson weet al dat achterover leunen hem niet aan de top brengt. ,,Mijn moeder waarschuwt voor de gevolgen als ik niet mijn best doe en laat zien hoe ik wél goed terecht kan komen. Het is goed dat Jaap dat ook benadrukt." Het Jinc-project moet kinderen als Gerson een waardevol netwerk opleveren. De echte cola-directeur ondertekent dan ook een contract. ,,Hij heeft beloofd dat ik hem altijd om advies kan vragen."