Nieuws Actueel

Gezocht: talent op touringcar

South West Tours uit Dalfsen groeit door bijvoorbeeld ook naar de disco te rijden

Hans Keesmaat 8 januari 2016

Bus thinkstock

Je runt een touringcarbedrijf, schaft nieuw materieel aan en daarbij ook een bus die specifiek als lesvoertuig wordt gebruikt. Robbert Zwiep en Ron Veenhuis van South West Tours uit Dalfsen zetten het voertuig in bij hun South West Tours Academy; sinds 2010 een erkend opleidingsinstituut. De laatste jaren wordt daarmee bovendien meegedaan aan een landelijke proef, die jongeren vanaf 18 jaar kansen biedt om touringcarchauffeur te worden. Hoogstwaarschijnlijk krijgt die proef binnenkort een definitief karakter.

GastheerSouth West Tours is in 2010 niet voor niets zelf aan het opleiden geslagen. "Bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid, red.) worden chauffeurs prima opgeleid", zegt Robbert Zwiep. "Maar het specifieke vak van touringcarchauffeurs krijgen ze er niet in de vingers. Het technische rijden - wat je voor honderd procent moet beheersen - vormt eigenlijk maar een klein deel van het vak. Goed gastheerschap, gedreven kunnen vertellen en de kunst om de meest uiteenlopende problemen te kunnen oplossen zijn net zo belangrijk."

VergrijzingMaar er is nog een reden voor het bestaan van South West Tours Academy: "Het chauffeurskorps vergrijst, dus we moeten jong talent laten instromen", aldus Zwiep.

GroeiSouth West Tours ontving deze week drie van de zes bij Daimler Benz bestelde bussen. De andere drie worden over twee jaar afgeleverd. Met de huidige aanwinsten is de vloot van het in 2002 gestarte bedrijf gegroeid tot 35 bussen. Het personeelsbestand groeide in de loop der jaren aan tot vijftig man; monteurs, schoonmakers en oproepkrachten inbegrepen.

DiscoVolgens Zwiep is die groei doorgemaakt door verder te kijken dan alleen vakantiereizen. Oftewel er is goed gekeken naar risicospreiding. Vandaar dus dat de touringcars ook worden ingezet voor bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, vervoer naar een discotheek en op afroep bij stremmingen op de spoorwegen. "Daardoor zijn we een continubedrijf geworden."

Foto: Thinkstock