Nieuws Actueel

Gezond tegenwicht tegen McDonald's

Het is hét gezonde antwoord op de McDonalds en Burger King: Freshii. De allereerste Nederlandse vestiging van deze Canadese fastfoodketen streek onlangs neer in Rotterdam-Centrum. 'Gezond eten kan wel degelijk lekker én betaalbaar zijn.' Dit bericht het AD zaterdag.

Dénis van Vliet | Foto: Jan de Groen 22 februari 2016

Freshii Rotterdam

Naar milkshakes en hamburgers is het vergeefs zoeken op de lichtbak boven de toonbank van Freshii. Op het menu prijken gerechten met namen als Spicy Lemongrass (bouillon van citroengras), Smokehouse (een burrito van bruine rijst, veel groenten en yoghurtsaus) en Metaboost (maaltijdsalade met veldsla, spinazie en boerenkool).

De gezonde maaltijden kunnen worden gecompleteerd met kip, rundvlees, kalkoen of - voor de vegetariërs - falafel of tofu. Dorst? Bestel er dan een smoothie óf sapje bij. De prijzen zijn vergelijkbaar met die bij een hamburgerrestaurant.

Waarom niet in NederlandDe komst van Freshii naar Nederland is te danken aan de Rotterdammer Kemal Lepshokov. Hij was vorig jaar in Toronto voor zaken toen hij honger kreeg. Zonder er echt bij na te denken liep hij een Freshii binnen. "Het eten beviel me zo goed dat ik de dagen daarna alleen nog maar daar heb gegeten. Ik dacht: waarom hebben we zoiets niet in Nederland?"

Lepshokov pleegde een telefoontje naar het hoofdkantoor en dat gaf hem groen licht de formule te exporteren naar Nederland. Eenmaal terug in Nederland plaatste hij een advertentie voor een bedrijfsleider. Daarop reageerde Patrick Verbeek, tot dan toe werkzaam bij McDonald's. "Ik geloofde meteen in het concept", zegt Verbeek. "Lekker én gezond is in mijn ogen de toekomst." Lepshokov: "Het grote probleem met verantwoord eten is: het is óf niet lekker óf onbetaalbaar. Freshii heeft beide problemen getackeld."

Promotiepraat? Misschien, maar feit is dat Freshii wereldwijd één van de snelstgroeiende horecaketens is. Het imperium heeft dik 150 vestigingen verspreid over 15 landen. Elke week openen twee nieuwe Freshii's de deuren.

Vierde landNederland is na Zweden, Ierland en Oostenrijk het vierde Europese land waar de Canadezen voet aan wal zetten. McDonald's in de Verenigde Staten heeft vanwege de gestage opmars zijn menu al gezonder gemaakt. In het ene na het andere zakenblad verschijnen lovende artikelen over Freshii-oprichter Matthew Corrin.

Opvallend genoeg spreekt Lepshokov lovend over de Gouden M. "Ray Kroc, de oprichter van McDonald's zie ik nog altijd als een voorbeeld. Het eten is weliswaar niet helemaal mijn ding, maar van hun bedrijfsvoering valt veel te leren."

Vettebek-ketensLepshokov, die Freshii groot wil maken in ons land, mikt vooral op stadsmensen tussen de 20 en 45 jaar. De keuze voor een zaak aan de Korte Lijnbaan, een omgeving die qua horeca vooral wordt gedomineerd door vettebek-ketens, is volgens hem een bewuste geweest. "Veel werknemers van de kantoren aan het Weena gebruiken hun lunch voor een wandelingetje. Ze gaan terug naar kantoor met een smoothie of salade en steken zo hun collega's aan met het Freshii-virus."