Nieuws Actueel
Gibson brengt Philips af en toe nog de was
Gibson heeft wereldwijde faam als gitaarmerk én is een groeiend lifestyle- en muziekbedrijf. De Amerikanen hebben in juni 2014 voor de audio- en video-afdeling van Philips, die was ondergebracht onder de naam Woox Innovations, 97 miljoen euro betaald, meldt het ED.

Marketingdirecteur Benelux van Gibson Innovations is de 31-jarige Kirsten Heinemans. De Helmondse constateert ruim twee jaar verder 'het beste van beide werelden te combineren'. "De strategische blik en innovatiekracht van Philips en de ambitie en snelheid van Gibson."
Het hoofdkantoor van Gibson Innovations staat in Hong Kong. In Philips' grootste radiofabriek van weleer, gebouwd in 1927 op Strijp-S in Eindhoven, huist het commerciële kantoor van Gibson Innovations. Daar werken ongeveer negentig mensen, verdeeld over de klantenservice en specialisten die zich met de distributie van de producten, die in China worden gemaakt, bezighouden. Vijftig van hen zijn belast met de verkoop. Net als 25 werknemers die in Engeland de verkoop voor hun rekening nemen en ook onder het kantoor in Eindhoven vallen. Dat geldt ook voor het
dertigtal met oog voor de lange termijn dat in het Belgische Leuven werkt in het innovatielab; onder hen ongeveer twintig onderzoekers . En 'Eindhoven' stuurt ook de ongeveer vijftien mensen aan die in Amsterdam het Europese hoofdkantoor bemannen. Die laatste groep is in juni in de voormalige Shell-toren in Amsterdam getrokken.
In dat onderkomen dat Gibson in het hoofdstedelijke paradepaardje betrekt, moet de passie van geluid worden overgebracht op fans die de nieuwste modellen gitaren willen aanschouwen. Wereldtoppers die met Gibson spelen, zoals Eric Clapton, zullen daar ook opnames maken, of een kleine schare fans ontmoeten. Gibson aast op nog een verdieping van deze Amsterdam Dance And Music Toren.
De loskoppeling van Philips heeft, na de overname, nog wel een jaartje gekost. Vooral het afkoppelen van IT-systemen is niet een-twee-drie gepiept. Datzelfde geldt voor de integratie van de systemen van Gibson. Ook dat heeft een jaar geduurd.
Sinds vorig jaar staat bij Gibson Innovations de blik op de toekomst gericht. Met een multibrandstrategie, zoals het bedrijf dat zelf noemt. Verschillende merken moeten het marktaandeel vergroten, naast Philips, zoals Onkyo en Fidelio. Met Philips is bij de overname een licentieovereenkomst afgesproken. Daardoor kan Gibson de merknaam Philips blijven voeren op de audioproducten. In het voorjaar zijn nieuwe koptelefoons en luidsprekers van Onkyo, die werken via bluetooth, op de markt gekomen.
Die marktintroductie stond aanvankelijk eerder gepland. Typisch Gibson. Als we iets doen, doen we het goed, is het motto van de Amerikanen. Op z'n Amerikaans: Go big, or go home.
De Eindhovenaren van Gibson zien cultuurverschillen tussen een Amerikaanse (Gibson) of Nederlandse (Philips) 'moeder'. Het Nederlandse en het Europese zakendoen is gebaseerd op consensus. Een besluit is het startpunt van discussie. In Amerika is een besluit het startpunt van actie. Dan begint de uitvoering. Beide modellen hebben voor- en nadelen, redeneren ze bij Gibson in Eindhoven. Marketingdirecteur Heinemans: "Als je je punten goed brengt, kun je wel degelijk de besluitvorming van Amerikanen beïnvloeden."
Al kijken ze enigszins vreemd op als een Europeaan tijdens een overleg met de Gibson- top een ander pad voorstelt.
TrotsGibson noemt klanten 'fans' en de bedrijfsfilosofie is gebaseerd op trots. Trots op de beleving van geluid en dat moet worden uitgedragen. Bij Philips zijn ze niet gewend van de daken te schreeuwen hoe goed ze hun producten vinden. Dat moeten anderen maar doen, is het gevoelen.
De Amerikanen leren de Nederlanders daarnaast ook dat innovatiekracht een waardevol marketinginstrument is.
De belangrijkste productgroepen van Gibson Innovations in Eindhoven zijn: kop-telefoons, draadloze thuistelefoons, draadloze luidsprekers, klokradio's en stereotorens, dvd- en bluray-spelers, accessoires voor koptelefoons, zoals batterijen, kabels en opladers, en zogeheten soundbars. "Draadloos is het toverwoord vanwege het comfort", stelt Heinemans. "En draagbaar: we willen onderweg dezelfde geluidskwaliteit als thuis, zonder omgevingsgeluid. Dus via bluetooth vanaf de smartphone muziek luisteren."
Door de licentieovereenkomst die Philips en Gibson in 2014 zijn overeengekomen, is de audio- en videogroep niet van het moederbedrijf af. Bij Gibson Innovations zien ze dat zo: we zijn op kamers gegaan, maar brengen nu en dan de was nog. Reclamecampagnes worden afgestemd. En via Philips.nl worden ook de producten van Gibson Innovations aan de man gebracht. Wie een vraag over een product heeft, belt met de consumentenlijn van Philips en wordt doorverbonden naar een van de klantcontactcentra van Gibson.