Nieuws Actueel

Glycol uit Moerdijk onmisbaar in voedselindustrie

Misschien niet het spannendste product om te exporteren, maar glycol is wel belangrijk in de voedingsmiddelenindustrie. Glycol is een vloeistof die wordt gebruikt bij het koelen of verwarmen van producten via systemen.

Annelies Wijnen | Foto: Willem Paterik 8 oktober 2016

Casper Hanken glycol oliehandelaar Hydratech 1

Casper Hanken, directeur-eigenaar van Hydratech Benelux in Moerdijk, vertelt dat vorig jaar in Yankijull in Oezbekistan een koelhal is gebouwd waarin fruit voor langere tijd kan worden opgeslagen. ,,In het koelsysteem met mega-airco's wordt gebruikgemaakt van een ethyleenglycol die ongevaarlijk is gemaakt. Deze vloeistof geniet de voorkeur boven andere vloeistoffen, omdat hij efficiënter is in gebruik en daarmee goedkoper."

Revolutionaire hulpstof

,,Vaak staan opdrachtgevers voor de keuze tussen het hoogwaardige maar giftige ethyleenglycol of het veilige maar minder efficiënte propyleenglycol. Daarom hebben wij, in samenwerking met Evans Cooling Systems, de revolutionaire hulpstof DeToxTM ontwikkeld. Deze toevoeging zorgt ervoor dat ethyleenglycol niet giftig is. Het ontgift als het ware ethyleenglycol, maar de vloeistof zelf behoudt haar goede eigenschappen."

Besparing

De hulpstof stelt zuivelbedrijven, voedingsmiddelenbedrijven en brouwerijen in staat zonder risico te profiteren van de positieve eigenschappen van ethyleenglycol. ,,Onafhankelijke tests hebben aangetoond dat gebruik van DTX-ethyleen een jaarlijkse besparing oplevert van 13 procent op het energieverbruik."

Zonnepanelen

De vloeistof wordt niet alleen toegepast bij antivriesoplossingen, maar ook bij remmende warmteoverdrachtsoplossingen. Deze toepassing is vooral interessant bij duurzame energiesystemen zoals zonnewarmtesystemen en warmtepompen. Na een jaar of vier, vijf raken de toegevoegde additieven, zoals corrosieremmers, uitgewerkt. ,,Het is net als met de olie in een auto. Het gaat hier alleen om massaproductie voor de industrie, business-to-business."

Grondstof

Het pure product glycol wordt vanuit Nederland als grondstof verkocht aan Hydratech in Wales. Daar wordt de grondstof bewerkt en worden hulpstoffen toegevoegd.

Miljoen liter

Casper Hanken werkt nu nog met administratieve ondersteuning en een stagiair. De verwachting is dat de vraag binnen vijf jaar groeit naar een miljoen liter per jaar. Dan zal hij waarschijnlijk tien tot vijftien man personeel nodig hebben. ,,Wij gaan ook meer leveren aan de Scandinavische landen, waar onder meer nu een project loopt in Denemarken."

De export vanuit Moerdijk bedraagt 100.000 liter per jaar. hydratechbenelux.nl