Nieuws Actueel

Goed gegokt met Mexicaans eten vanuit een brandweertruck

Terwijl half Nederland zijn vertier zoekt in het zonnige zuiden, blijven ondernemers stug doorwerken in eigen land. Zoals foodtruckhouder Matthias van Beek (28) uit Gouda.

Natasja de Groot | Foto: Desirée Schippers 16 augustus 2016

Gouda matthias van beek brandweerauto foodtruck ondernemen 1065

Er staat al een flinke rij hongerige festivalbezoekers voor zijn felrode brandweerwagen. "Al die mensen moeten straks worden geblust", knipoogt hij tegenover het AD, terwijl hij een klant twee porties Quesadillas met pikante salsa overhandigt. Met zijn eettentje op wielen, omgedoopt tot Brandmeester, reist hij deze zomer langs festivals in het land. Zoals foodtruckfestival Rrrollend Almere in het afgelopen weekend.

Zweetdruppels

"Zo ziet mijn zomervakantie er dus uit: vooral in de weekenden is het knallen van 's ochtends tot 's avonds." Hij veegt onderwijl wat zweetdruppels van zijn voorhoofd. Met de hitte in de keuken en hard werken wil dat wel. Nou ja, mini-keuken - 3 bij 2 meter - met een ingebouwde grill, oven én bbq.

(Tekst gaat verder na foto)

Quesadillas met guacamole

Heet zijn ook de maaltijden die hij klaarmaakt; zijn gasten kunnen kiezen uit allerlei Mexicaanse gerechten zoals quesadillas met guacamole, nachos en gegrilde maïskolven in een romig sausje. "Eigenlijk wilde ik pizza's doen, maar dat bleken veel andere foodtruckhouders al te doen."

Goede gok

Mexicaans en pikant bleek een goede gok, want op een gemiddelde festivaldag staan er vaak dikke rijen en verkoopt hij gemiddeld 500 maaltijden. "Gelukkig heb ik hulp van vrienden en familie, in mijn eentje zou ik het niet redden."

Blikvanger

Van Beek staat niet alleen op festivals, hij kookt in de zomer én wintermaanden ook bij bruiloften en bedrijfsfeesten. Doordeweeks staat hij met zijn blikvanger op het treinstation van Gouda-Goverwelle, dan met koffie en croissantjes. "De brandweerwagen valt lekker op. Dat was mijn bedoeling: ik moet er wel mijn boterham mee verdienen. En welke jongen droomt er nou niet van een brandweerauto?"

1971

Vorig jaar oktober heeft hij de bus in Duitsland op de kop getikt. Hij heeft flink moeten verbouwen aan het exemplaar uit 1971. "Niet aan het uiterlijk hoor, maar wel van binnen. Ik heb een deel van de vloer zelfs moeten verlagen, anders had ik de hele dag gebukt moeten staan. Ik dacht dat de bus 1.85 meter was, in werkelijkheid was-ie slechts 1.65 meter hoog."

Overstap

Een klein jaar geleden trok hij de stoute schoenen aan en is hij voor zichzelf begonnen als horeca-ondernemer. Nu runt hij 'een eettentje op wielen'. "Ik droomde er al van toen ik nog bij La Place als horecamanager werkte. Toen het daar begon te schuiven, dacht ik: dit is hét moment om zelfstandig te gaan."

Gesloopt

Al met is het een gewaagde investering geweest, maar spijt heeft hij niet. "Op een schaal van 1 tot 10 geef ik mijn werk een 9. Nou ja, misschien een 8 aan het eind van een werkdag. Dan ben ik gesloopt. Dan ben ik best wel eens toe aan vakantie."

Dierentuin

Vakantie heeft hij al twee jaar niet écht gevierd. De laatste keer was met zijn vriendin - inmiddels vrouw - twee weken op Sicilië. "In september gaan we lekker naar Schotland. Twee weken rondtrekken, de natuur en steden ontdekken. We hebben niet echt een vastomlijnd plan, behalve dat we met een tentje op stap gaan." De zomer laat hij ook weer niet helemaal aan zich voorbijgaan. "Ik probeer ervan te genieten. Vorige week ben ik een dagje met mijn neefje van 2 naar de dierentuin geweest."