Nieuws Actueel

Martin Hersman: zo zorg je voor goede energie in je bedrijf

Energiemanagement kan vaak beter, vindt vitaliteitsexpert Martin Hersman. 'De energie in de organisatie en van jou als leider zijn bepalend voor je succes', is de boodschap in zijn column als lid van onze Raad van Advies.

Martin Hersman 27 augustus 2019

Martin Hersman 1

Energie is cruciaal. Dat klinkt simpel en dat is het eigenlijk ook. Waarom maken we het onszelf soms zo lastig? Ik houd van quotes en deze Bijbelspreuk kennen we allemaal: ‘Behandel een ander zoals je zelf wilt worden behandeld’. Deze had ook andersom bedoeld kunnen zijn. Want zorg je wel goed voor jezelf? Ik maak vaak mee dat mensen zuiniger zijn op de gezondheid van hun huisdier dan op die van zichzelf.

Ook in organisaties kan energiemanagement vaak beter. De energie in de organisatie en van jou als leider zijn bepalend voor je succes. Goede energie zorgt er voor dat talenten bij jou (blijven) werken en bedrijven met je willen samenwerken. Durf jij te zeggen dat je bijdraagt aan de gezondheid van je mensen, of kost werken bij jou hen een aantal jaar van hun leven?

Vanuit Lifeguard stellen we steeds vaker deze vraag aan ceo’s: hoe behandel jij je team? De energie en visie van jouw organisatie worden steeds belangrijker. Wat straal je uit als organisatie? Natuurlijk vraag je je dit af. Je komt anno 2019 niet meer weg met onzorgvuldig geproduceerde producten. Waarschijnlijk heb je de tijd genomen voor reflectie tijdens je vakantie. Daarmee ben je er niet: ligt het idee nog op je strandstoel of heb je er echt iets mee gedaan?

Van dromen naar actie is moeilijk. De Stoïcijnse filosofie werk niet voor niets in fases: van perceptie, naar actie, naar volhouden. In wat mij betreft het mooiste sportboek ooit geschreven, 'The boys in the boat' over de Amerikaanse jongens die deelnamen aan de Olympische Spelen van 1936, vertelt schrijver Daniel James Brown magistraal hoe de negen man vertrouwen in elkaar en in elkaars droom vinden en welke rol de coach daarin heeft, juist door zijn team los te laten.

Lees ook: Doe de Energy Scan en word 'Het Vitaalste Bedrijf van Nederland'

Ons welbevinden staat onder druk. Okay, het CBS kwam onlangs met mooie cijfers over de levensverwachting van nu, maar met mij durven veel specialisten te stellen dat we er over twintig jaar echt anders op zullen staan. Regeren is vooruitzien.

Nu al is ruim 50 procent van de Nederlanders te zwaar, kinderen van 8 hebben 30 procent minder kracht dan in 1980 en steeds meer mensen ervaren stressgerelateerde klachten. Van nature ben ik een optimist, maar van dit soort cijfers krijg ik het warm.

Dat is ook de reden dat we in trainingen stimuleren om je opgedane kennis ook thuis in te zetten. Onze trainingen richten zich op de fitheid en weerbaarheid van individuen en organisaties. Rituelen beginnen thuis, al bij het afgaan van je wekker. Jouw rituelen bepalen je energie voor de dag en jouw energielevel heeft invloed op je interacties met anderen. Zo heb je invloed op de energie van je eventuele partner en kinderen. Wees daarom zuiniger op jezelf en geef het door.

Martin Hersman is Managing Partner bij Lifeguard, spreker, trainer en commentator bij NOS Studio Sport. Na zijn internationale schaatscarrière werkte hij onder meer als Chief Vitality bij de Baak, uitgever bij Sanoma en marketeer bij KPN. Martins ambitie is het om kennis en ervaring van topsport en bedrijfsleven te gebruiken om mensen, teams en organisaties te helpen hun energie beter te richten en beter te presteren.