Nieuws Actueel

Google wil data-opslag Eemshaven verdubbelen

Van onze redactie 15 januari 2016

Googlewildataopslageemshavenverdubbelen1065

Google heeft het plan om de omvang van de data-opslag in de Groningse Eemshaven minimaal te verdubbelen. De investering komt daarmee boven de 1 miljard, zo bericht het AD.Er komen nu nog drie grote datahotels bij op de 45 hectare die het technologieconcern al had aangekocht naast de N33 in de Eemshaven. De aanvragen voor de uitbreiding zijn al ingediend.

De indiener is Greenbox Computing, een dochterbedrijf van Google. Volgens Google hoeft een aanvraag niet te betekenen dat er ook daadwerkelijk wordt geïnvesteerd. Er wordt vaak met langetermijnplanningen gewerkt, zo zegt een woordvoerder. "Er is geen definitief besluit."

De eerste fase van de bouw, die minister Kamp ruim een jaar geleden al aankondigde, wordt volgend jaar afgerond. De verwachting is dat in de loop van dit jaar al een deel van de locatie in gebruik wordt genomen. De investering voor die eerste fase bedraagt 600 miljoen euro en er komen 150 tot 170 mensen te werken. Hoeveel er voor de tweede fase wordt geïnvesteerd is niet bekend. Van de uitbreiding van de datahotels heeft Google al een artist impression gemaakt.