Nieuws Actueel

Gouden toekomst fietskoerier in Apeldoorn

Groen, snel en wendbaar zijn de bakfietsen waarmee postpakketten en brieven in Apeldoorn worden afgehaald en bezorgd. Fietskoerier Peter Dorenbos legt per dag 100 kilometer af bij een verbruik van 6000 calorieën. Zijn missie: minder auto's in de binnenstad voor een schoner milieu en een prettiger straatbeeld. Dat schrijft de Stentor.

Jan Visser | Foto: Maarten Sprangh 30 december 2016

Apeldoorn fietskoerier

Nog geen vier jaar bestaat Fietskoeriers Apeldoorn en het aantal klanten stijgt per dag. Reed Peter Dorenbos (30) vier jaar geleden in zijn eentje met brieven en pakjes door Apeldoorn, inmiddels heeft hij zeven fietskoeriers in dienst. Met de slogan 'same day delivery' worden bestellingen in één dag afgehandeld van afzender tot ontvanger. Aanvankelijk bestond het werk hoofdzakelijk uit het legen van postbussen en het afleveren van de inhoud bij geadresseerden, en omgekeerd: het deponeren van brieven van afzenders in postbussen. Maakte pakketpost in het begin een slechts een klein deel uit van bezorging per fietskoerier, sinds een half jaar is de verhouding drastisch aan het veranderen. "Brievenpost loopt terug en pakketpost wordt steeds meer. Daar zetten we groot op in", verzekert Dorenbos. Vooral webshops rekent hij steeds meer tot zijn vaste klanten. Hij schat hun aantal in Apeldoorn op ruim 400 waarvoor dagelijks zo'n honderd auto's door de binnenstad rijden... en vooral stilstaan.

Landelijk dekkend netwerk

"Elke webshop die van onze diensten gebruik maakt scheelt een auto in de binnenstad. Inmiddels werken we al voor zes webshops en er zijn vandaag vier nieuwe aanvragen binnengekomen. Denk niet dat de fietskoeriers alleen in Apeldoorn actief zijn, want met 40 fietskoeriersdiensten hebben we een landelijk dekkend netwerk."

Slecht weer

Al jaren ziet hij hoe de Apeldoornse binnenstad steeds ontoegankelijker wordt voor auto's waar zijn fietskoeriers met gemak doorheen rijden. Dorenbos: "We kunnen lekker doorfietsen, zeker in fietsstad Apeldoorn. Het is opvallend dat de fietspaden steeds leger worden en de straten voller met auto's. Bij slecht weer pakken ze voor een paar honderd meter nog de auto, vooral als het regent, mist of vriest."

Veel te doen

Dorenbos houdt van Apeldoorn dat leuker is dan hij had gedacht. "Vooral als je hier rondrijdt weet je dat er veel te doen is. En dan de omgeving: ik zie de mooiste zonsopkomsten en ondergangen, prachtige wolkenluchten en eekhoorntjes.''

Ondernemingsplan

Fietskoeriers zien veel, werken hard en vervuilen het milieu niet. Dat was dan ook de droom van Dorenbos na zeven jaar kantoorwerk. Al fietsend werkte hij 's nachts zijn droom uit in een ondernemingsplan. "De muren kwamen op me af en ik wilde iets sportiefs doen met een positieve impact op de omgeving. Het liefst in de natuur."

Agressieve honden

Voor de binnenstad moet dat wat hem betreft in ieder geval een groener en prettiger straatbeeld opleveren met minder fijnstof in de lucht. En als het kan met minder agressieve honden. Dorenbos: "Er zijn heel veel honden die ons achterna zitten. Ik heb er al een paar in de enkels gehad." Vuurwerk levert tot nu toe geen problemen op. Voor Fietskoeriers Apeldoorn verwacht hij een flinke stijging van de omzet. "Voor 2017 reken ik op zo'n 20 webshops erbij en meer (zzp) fietskoeriers voor de bestellingen. Onder het motto 'onze brandstof is een bruine boterham, dat is goed voor het milieu maar nog beter voor uw portemonnee' wordt per koeriersfiets maximaal 170 kilo aan post en pakketten vervoerd van 07.30 uur 's morgens tot 21.00 uur 's avonds.

Gerelateerde artikelen

Zo regel je een fiets van de zaakVia een app een fiets hurenFietsen met reclame blijkt gat in de markt